13. prosinca sveta Lucija – svjetlo Došašća već obasjava Božić

Foto: santuariodilucia.it

Njeno ime, Lucija, dolazi od latinske riječi lux što znači svjetlo. Da, svjetlo Došašća i sveta Lucija na njegovoj polovici rasvjetljuje Božić koji je blizu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta Lucija – svetica je ranoga kršćanskog vremena, ali je i danas veoma štovana, a uz njezin blagdan se organiziraju različita veselja i igre za djecu i mladež. Živjela je na prijelazu iz 3. u 4 .stoljeće u Sirakuzi na Siciliji. Kad joj je majka oboljela, pođe zajedno u Kataniju na grob Svete Agate. Pokazala se Svetica u snu Luciji rekavši da će majka ozdraviti, ali da će ona podnijeti mučeništvo poradi kršćanske vjere.  To je odlučno prihvatila te je svoje imanje razdijelila siromasima i posvetila se duhovnom životu Raskinula je zaruke, a zaručnik je prijavi kao kršćanku. Po nalogu prokonzula Paskazija  uslijedilo je mučenje da bi se odrekla svoje nove vjere.  Pošto je šest snažnih muškaraca i šest volova nisu uspjeli pomaknuti sa mjesta i baciti među bludnice, uzalud su joj pokušavali nauditi vatrom i smolom. Dugo su je mučili, iskopali su joj oči i na koncu ubodom mača u vrat  pogubili.

Sveta Lucija je zaštitnica očiju, vida i očnih bolesti.

Kod mučenja je Sveta Lucija rekla: »Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga!« Razjaren poganski mučitelj zagrozio joj se na to: »Dat ću te otpremiti u kuću bludnica da ti bude oskvrnjena čistoća i onda ćete ostaviti tvoj Duh Sveti.« A mudra je djevica odgovorila: »Ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom.« Bog je sačuvao pred poganima djevičanstvo svoje službenice. Krvnik ju je probo mačem. Zato je umjetnici rado tako i prikazuju. U Sirakuzi nalazi se glasovita stara bazilika Sv. Lucije kamo još i danas mnogi hodočaste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.