13. rujna 1887. Lavoslav Ružička – nobelovac iz Vukovara čiji je otac bio vatreni hrvatski domoljub

Foto: fah

Ružičkini preci bili su zemljoradnici i obrtnici, a otac mu je bio bačvar i vatreni hrvatski domoljub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan u Vukovaru 13. rujna 1887. rođen je Lavoslav (Leopold) Ružička, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju.

Njegov je otac Stjepan Ružička bio češkoga i hrvatskoga podrijetla, a majka Amalija (rođena Sever) hrvatskoga i njemačkoga podrijetla, poput mnogih Hrvata vukovarskog kraja. Ružičkini preci bili su zemljoradnici i obrtnici, a otac mu je bio bačvar i vatreni hrvatski domoljub. Ružička je kršten kao Leopold Stjepan kako je navedeno u IX. svesku Matične knjige župne crkve u Vukovaru za razdoblje 1879.-1890., a na stranici 298., pod rednim brojem 205.: “Godine 1887. mjeseca rujna dana 13. rođen je i 15. kršten Leopold Stjepan zakoniti sin Stjepana Ružičke i Amalie Sever…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kemiju je studirao na Visokoj tehničkoj školi u Karlsruheu u Njemačkoj, gdje je stekao zvanje doktora znanosti pod mentorstvom profesora Hermanna Staudingera, osnivača makromolekularnih znanosti. Kasnije radi na sveučilištima u Zürichu i Utrechtu. U Zürich se vraća 1929. na mjesto profesora organske kemije na ETH. To je početak najuspješnijeg dijela njegove znanstvene karijere.

Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1939. za svoj rad na istraživanju polimetilena i viših terpena te za istraživanje spolnih hormona. Nagrada, koju je dijelio s kemičarom Adolfom Butenandtom, uručena mu je, zbog početka Drugog svjetskog rata, u Zürichu, u Švicarskoj, umjesto u Švedskoj.

Bio je počasni član HAZU, počasni doktor Sveučilišta u Vukovaru i počasni građanin Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mirovinu je otišao 1957. godine. Tijekom života dobio je mnoga priznanja za svoj znanstveni rad i osam počasnih doktorata raznih sveučilišta. Iako je imao švicarsko državljanstvo, Hrvatsku je smatrao svojom domovinom te je pomagao brojnim hrvatskim kemičarima koji su se usavršavali u Švicarskoj. Njegov suradnik Vladimir Prelog također je dobitnik Nobelove nagrade za kemiju (1975.).

Ružička je umro u 89. godini života, 26. rujna 1976. u Mammernu na Bodenskom jezeru, a pokopan je u Zürichu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.