14. lipnja sveti Metod Carigradski – borac protiv hereze ikonoklazma

Foto: zupajastrebarsko.hr

Metod se vratio u Carigrad 821., ali je bizantski car Mihajlo II. Mucavac bio na strani ikonoklasta pa je Metod uhićen, bičevan i prognan na otok Sveti Andrija u Mramornom moru.

Sveti Metod (Methodios ili Methodius) I, carigradski patrijarh, upravljao je carigradskom Crkvom od 4. ožujka 843. do 14. lipnja 847. Rođen je oko 790. u Sirakuzi na Siciliji. Njegovi roditelji, imućni Grci, poslali su dječaka na školovanje u Carigrad, sa željom da ostvari karijeru na carskom dvoru. Metod se opredijelio za duhovno zvanje, postao monah i opat samostana Chenolakkos u Bitiniji, na sjeverozapadu Male Azije. Boravio je zatim na otoku Chiosu u Egejskom moru, sagradio tamo samostan i utemeljio monašku zajednicu. Pristaša štovatelja ikona, uspješno je surađivao s carigradskim patrijarhom Niceforom. Zbog progona od strane ikonoklasta, protivnika štovanja ikona, patrijarh Nicefor poslao ga je 815. kao svojeg predstavnika u Rim, gdje je zatražio pomoć pape Paskala I.

Metod se vratio u Carigrad 821, ali je bizantski car Mihajlo II. Mucavac bio na strani ikonoklasta pa je Metod uhićen, bičevan i prognan na otok Sveti Andrija u Mramornom moru. Tamo je živio u neljudskim uvjetima, zatvoren u jednu rimsku grobnicu. Mihajlov nasljednik, car Teofil, također je pripadao ikonoklastima, ali je cijenio Metodovo mišljenje pa ga je 829. pozvao na svoj dvor. Zadržao je Metoda u svojoj palači kao savjetnika. Kad je 843. na prijestolje došla njegova supruga, carica Teodora, imenovala je Metoda patrijarhom Carigrada. On je tada uz suradnju biskupa i svećenika učinio kraj prevlasti ikonoklasta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr