14. lipnja sveti Metod Carigradski – borac protiv hereze ikonoklazma

Foto: zupajastrebarsko.hr

Metod se vratio u Carigrad 821., ali je bizantski car Mihajlo II. Mucavac bio na strani ikonoklasta pa je Metod uhićen, bičevan i prognan na otok Sveti Andrija u Mramornom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Metod (Methodios ili Methodius) I, carigradski patrijarh, upravljao je carigradskom Crkvom od 4. ožujka 843. do 14. lipnja 847. Rođen je oko 790. u Sirakuzi na Siciliji. Njegovi roditelji, imućni Grci, poslali su dječaka na školovanje u Carigrad, sa željom da ostvari karijeru na carskom dvoru. Metod se opredijelio za duhovno zvanje, postao monah i opat samostana Chenolakkos u Bitiniji, na sjeverozapadu Male Azije. Boravio je zatim na otoku Chiosu u Egejskom moru, sagradio tamo samostan i utemeljio monašku zajednicu. Pristaša štovatelja ikona, uspješno je surađivao s carigradskim patrijarhom Niceforom. Zbog progona od strane ikonoklasta, protivnika štovanja ikona, patrijarh Nicefor poslao ga je 815. kao svojeg predstavnika u Rim, gdje je zatražio pomoć pape Paskala I.

Metod se vratio u Carigrad 821, ali je bizantski car Mihajlo II. Mucavac bio na strani ikonoklasta pa je Metod uhićen, bičevan i prognan na otok Sveti Andrija u Mramornom moru. Tamo je živio u neljudskim uvjetima, zatvoren u jednu rimsku grobnicu. Mihajlov nasljednik, car Teofil, također je pripadao ikonoklastima, ali je cijenio Metodovo mišljenje pa ga je 829. pozvao na svoj dvor. Zadržao je Metoda u svojoj palači kao savjetnika. Kad je 843. na prijestolje došla njegova supruga, carica Teodora, imenovala je Metoda patrijarhom Carigrada. On je tada uz suradnju biskupa i svećenika učinio kraj prevlasti ikonoklasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.