(VIDEO) 14. ožujka 1835. Horvatska domovina – gdje je prvi puta objavljen tekst današnje hrvatske himne?

Foto: javno vlasništvo

U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1835. izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

Spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša domovino pored Klanjca u Hrvatskom Zagorju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.