(VIDEO) 14. ožujka 1835. Horvatska domovina – gdje je prvi puta objavljen tekst današnje hrvatske himne?

Foto: javno vlasništvo

U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Na današnji dan 1835. izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Antun Mihanović bio je hrvatski plemić zagorskih korijena. Rođen je u Zagrebu u kući na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića). U doba kad je objavljena pjesma “Horvatska domovina” Mihanović je živio u Rijeci, pa se može pretpostaviti da ju je tamo spjevao.

Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica. Mihanović je posljednje godine života proveo u zagorskom dvorcu Novi dvori pokraj Klanjca, nekadašnjem vlasništvu grofova Erdödy. U tom je dvorcu i umro 1861. godine.

Spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša domovino pored Klanjca u Hrvatskom Zagorju:

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr