14. rujna 1968. Zagrebačka Biblija – živi spomenik svetih istina biblijske poruke i ljepote hrvatskoga jezika! 

fra Bonaventura Duda i fra Jerko Fućak prevode Stari Zavjet. Foto: Franjo Emanuel Hoško, Goran Moravček wikipedia.org

Za kršćane, katolike, pravoslavne i protestante, Biblija je sveta, inspirirana i kanonska knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ʺBiblija je najčitanija i najviše prevođena knjiga koju je dao stvaralački genij čovječanstva. Za kršćane – katolike, pravoslavne i protestante – ona je sveta, inspirirana i kanonska knjigaʺ, napisao je književnik Jure Kaštelan započinjući Uvodnu riječ unutar Zagrebačke Biblije te nastavio: ʺZa svakog čovjeka Biblija je istovremeno zbirka povijesnih isprava i književno djelo izvorne i neprolazne umjetničke snage. Ona pripada zajedničkoj kulturi čovječanstva.ʺ

Zagrebačka Biblija predstavlja četvrti cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik, i prvi koji je tiskan u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu. Biblija je objavljena 14. rujna 1968. godine u vrijeme komunističkog režima.

Državni izdavač Stvarnost je potkraj 1966. i početkom 1967. godine pozvao bibličare Katoličkog bogoslovnog fakulteta, istog onoga koji je 15 godina prije bio isključen iz zagrebačkog fakulteta, da pripreme prijevod Biblije. Glavni urednici su bili književnik i sveučilišni profesor Jure Kaštelan te bibličar Bonaventura Duda, a ostali članovi uredništva bili su Josip Tabak i Jerko Fućak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijevodu je radila skupina najvećih stručnjaka i poznavatelja biblijskih jezika, kao i ostalih stručnjaka potrebnih za dovršenje i izdanje ovako kapitalnog djela.

S radom se krenulo 1. svibnja 1967. godine, na blagdan sv. Josipa Radnika, a objavljena je 14. rujna 1968. na blagdan Uzvišenja svetoga križa u Zagrebu. Tiskana je u 60 tisuća primjeraka, koji su odmah rasprodani, pa je ubrzo tiskano njih još 40 tisuća. Godine 1974. otkupila ju je Kršćanska sadašnjost, a u sjedećih pedeset godina tiskana je u gotova pola milijuna primjeraka.

Spomenik Zagrebačkoj Bibliji otkriven je 9. siječnja 2010. ispred franjevačkog samostana na Kaptolu povodom dijamantne obljetnice svećeničkog ređenja fra Bonaventure Dude. Zavrijedivši kameni spomenik na Kaptolu, ostaje Zagrebačka Biblija živi spomenik svetih istina biblijske poruke i ljepotne skladnje hrvatskoga jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.