14. siječnja 1992. – Kako su 104 nobelovca u New Yorku Timesu tražili slobodu za Hrvate?

Foto: Fah

Dan nakon priznanja Vatikana i dan uoči priznanja Republike Hrvatske od država Europske unije 14. siječnja 1992., u uglednom New York Timesu izašao je “Apel za mir u Hrvatskoj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku donosimo tekst apela:

U posljednjih nekoliko tjedana Jugoslavenska je armija počela neobjavljeni rat protiv Hrvatske. Deseci sela sravnjeni su sa zemljom, mnogi povijesni spomenici uništeni, nekoliko gradova, među njima i sam glavni grad Zagreb, bombardirano je.

Takvo nasilje i uništavanje kakvo se događa u Hrvatskoj, Europa ne pamti od Drugoga svjetskoga rata. Masakrirani su nevini civili, uništene bolnice i crkve. Savjest nam nalaže da dignemo glas protiv besmislenog rata. Apeliramo na vlade Zapada i Istoka da zaustave jugoslavensku armiju u neobuzdanome uništenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apeliramo na humanitarne organizacije da zaštite sve žrtve brutalnosti. Apeliramo na savjest muškaraca i žena da glasno prosvjeduju protiv nevolje Hrvata, koji su suočeni ne samo s opasnosti totalnog razaranja njihove zemlje nego i s uništenjem njih samih.

Tekst apela potpisala su ga od listopada 1991. do siječnja 1992. 104 nobelovca, a zatim do veljače 1992. sve skupa njih 127. Nikada u povijesti do tada toliki broj nobelovaca nije zajednički dalo podršku za jednu akciju. Taj podatak govori o sposobnosti tadašnje hrvatske diplomacije i snažnim aktivnostima hrvatske dijaspore koja je poslije pomalo istisnuta iz hrvatske politike, osobito dolaskom Ivice Račana, posljednjeg sekretara Komunističke partije na vlast 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.