15. siječnja 1943. Pentagon – Sjedište najveće oružane sile svijeta

Foto: David B. Gleason, Wikimedia

Drugi svjetski rat imao je i prilično čudnu stranu u aktivnostima koje su se odigravale u pozadini. Kako SAD nisu ratovale na svom teritoriju, ostala im je mogućnost restrukturiranja gospodarstva, pa je tako upravo na današnji dan 1943. godine završen jedan od kapitalnih građevinskih poduhvata: zgrada Pentagona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je sjedište ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država. Zgrada je otvorena za upotrebu 15. siječnja 1943. i jedna je od najvećih zgrada na svijetu u pogledu prostora. Nalazi se u državi Virginia te radno je mjesto za oko 23.000 vojnih i civilnih radnika i oko 3.000 radnika koji nisu dio ministarstva obrane.

Zgrada ima pet stranica organiziranih u pet prstena i na pet katova (uz dva podruma). Iako zgrada ima oko 28 km hodnika potrebno je manje od 7 minuta hoda između bilo koja dva mjesta u zgradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.