16. ožujka 1802. osnovan West Point – zašto najstručniji kadrovi s West Pointa ne dobivaju mjesta u HV-u nego podobni stranački?

Foto: Wikimedia

Osobe koje diplomiraju na West Pointu imaju pravo nositi poznati prsten s grbom Akademije. Slova USMA kratica su za United States Military Academy (Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država). Hrvati koji su završili West Poin su zbog partijske i klijentelističke politike raznih uhljeba bili sustavno zapostavljani na račun „provjerenih“ JNA i drugih kadrova, pa su bili prisiljeni sreću potražiti izvan domovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1802. osnovana je jedna od najslavnijih vojnih akademija na svijetu – Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu u saveznoj državi New York. Prvi zapovjednik bio je pukovnik Jonathan Williams. Ta Akademija proizvela je mnoge slavne američke generale (Robert E. Lee, George S. Patton, Douglas MacArthur, W. T. Sherman, George Armstrong Custer, Norman Schwarzkopf), dva predsjednika (Ulysses S. Grant i Dwight D. Eisenhower), 18 astronauta i 74 dobitnika Medalje časti (Medal of Honor). Trenutni načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey također je završio West Point. Diplomanti West Pointa imaju pravo nositi poznati prsten s grbom Akademije. Od onih koji su pohađali West Point, ali su izbačeni, može se spomenuti poznatog pisca Edgara Allana Poea.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati na West Pointu – zašto ih je Hrvatska odbacila?

Posebno je zanimljiva sudbina Hrvata koji su završili tu najprestižniju vojnu akademiju na svijetu i nikada nisu dobili u HV-u adekvatne položaje koji odgovaraju njihovoj vojnoj naobrazbi. Tako se sjećamo Jasena Drnasina koji je navodno prolazio prilična maltretiranja i stres u HV-u, iako je bio jedan od najboljih u West Pointu. Kao takav mogao je obučavati i nadređene, ali je prilika bila davana podobnima, a osobito kadrovima bivše JNA.

Kasnije slijede Zorko Petruša koji je svojevremeno napustio HV, pa Varaždinka Irena Peharda koja je bila među 5 posto najuspješnijih studenata. Prvi Hrvat koji je završio američki padobransku obuku Airbone i to sa natprosječnim uspjehom, Mario Bogunović, bio je u HV toliko šikaniran da ga je odlučio napustiti. Deborah Herceg se odbila vratiti u HV i otišla u NASA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Što je s Nikolom Brzicom sa West Pointa koji je prvi dao ostavku u Plenkovićevoj vladi?

Ostaje se vidjeti što će biti sa Nikolom Brzicom, čovjekom koji je završio West Point i doktorat iz sigurnonosnih studija. Čovjek visoke stručnosti, čvrstog domoljublja i jasnih stavova je bio u zapećku zbog politikantstva i nepotizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Krstičević uzeo je Brzicu kao pomoćnika u svom ministarstvu. Brzica je dao prvu ostavku u Vladi Andreja Plenkovića. Otišao je s mjesta pomoćnika ministra obrane, nakon što je jednog djelatnika MORH-a prijavio zbog krađe NATO-vih klasificiranih dokumenata i njihove prodaje Srbiji.  “Umjesto da osoba bliska HNS-u uhvaćena u kriminalu bude procesuirana, od Brzice su zatražili da pogazi svoju riječ i stvar ostavi po strani. No, on na to nije pristao i podnio je ostavku”, rekao je o tome u Bujici gdje je gost bio don Damir Stojić.

“Zanimljivo je”, navodi Bujica, “da i Marin Strmota i Nikola Brzica žive u Zaprešiću i idu u istu crkvu, a imaju još sličnosti. I Brzica je, baš poput Strmote, ugledni obiteljski čovjek, otac četvero djece i povratnik iz Kanade. Visoko je obrazovan, govori čak nekoliko jezika i završio je prestižni američki West Point. Bio je jedan od najmlađih zapovjednika naših snaga u Afganistanu, a mnogi su ga vidjeli na mjestu ministra obrane.”

O slučaju Nikole Brzice smo pisali u Slučaj Brzica i ostavka u Vladi Andreja Plenkovića

Ono što je očigledno u ovih 20 godina je ovo: osobe koje su došle iz JNA ili komunstičkog backgrounda dobivaju prednost u dobivanju pozicija nad osobama koje su se dokazale u Domovinskom ratu ili završila najbolja svjestka vojna učilišta poput West Pointa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li HDZ i dalje dopuštati da njeni najbolji i najškolovaniji kadrovi ne mogu naći mjesta u Hrvatskoj vojsci na račun podobnih kadrova?

Potrebno je prekinuti sa partijskom i drugom politikom koja je od slavne pobjedničke Hrvatske vojske stvorila u jednom trenutku trećerazrednu vojsku i vratiti potpuno njenim korijenima i temeljima – Domovinskom ratu kao stožernoj točki, domoljublju kao nužnoj osobini i sposobnosti i obrazovanju kao garanciji snažne obrambene vojske hrvatskog naroda.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.