16. siječnja 1581. – Engleski parlament zabranio katoličku vjeru

Uvedene su teške kazne za one koji bi pohađali katoličku misu ili prakticirali katoličanstvo na neki drugi način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogodilo se to za vrijeme vladanja kraljice Elizabete I., koja je progonila katolike.

Na današnji dan 16. siječnja 1581. engleski je parlament donio zakon po kome je katolička vjera u Engleskoj zabranjena. Uvedene su teške kazne za one koji bi pohađali katoličku misu ili prakticirali katoličanstvo na neki drugi način. Dogodilo se to za vrijeme vladanja kraljice Elizabete I. koja je progonila katolike.

U Elizabetino doba u Engleskoj je bilo izrazito opasno biti katolik, a posebice katolički svećenik. Tako su obitelji koje su pokušavale ostati katoličke imale u kućama skrivene rupe u podovima i tajne prolaze u koje bi skrivale svećenike ako bi državna kontrola pokucala na vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi katolici i katolički svećenici su svoju privrženost Crkvi platili konfiskacijama imovine, mučenjima, zatvorima i ubijanjima. Ipak, jedan dio vjernih katolika uspio se do današnjeg dana održati u Engleskoj.

Zanimljiv je podatak, da usprkos tome što se radi o svega par postotaka Engleza, danas katolici zajedno sa pridošlim Poljacima, Talijanima, Hrvatima i drugima čine vjersku skupinu koja brojčano najviše pohodi bilo koji vjerski obred u Engleskoj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.