16. veljače 1890. Mitropolit Joanikije Lipovac – Srpska pravoslavna crkva proglašava suradnike nacista i fašista svecima!

Foto: javno vlasništvo

Pravoslavni svetac Joanikije Lipovac u posebnoj poslanici čestita vojnicima njemačkog Reicha novu 1944. godinu slijedećim riječima: ‘Vojnicima velikog njemačkog Reicha: Naročitu mi čast čini da mogu najslavnijoj vojsci svijeta iz svih vremena čestitati Novu godinu u ime svoje vlade i svoga naroda!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joanikije Lipovac je samo jedan od kontroverznih svetaca Srpske Pravoslavne Crkve kanoniziranih nakon 2000-e godine, od kojih su neki bili suradnici i podupiratelji nacizma i fašizma, a neki čak i pripadnici četničke zločinačke vojske.

 

Srpska pravoslavna crkva je prije petnaestak godina kanonizirala neke zločince iz Drugog svjetskog rata kao što je bio po zlu čuveni Milorad ‘Maca’ Vukojičić i Slobodan Šiljak. Prema svjedočenjima pravoslavni svećenik Milorad Vukojičić klao je i ubijao domaćice, bake, starce po Pljevljima i okolini, a koliko je poklao vojno sposobnih muškaraca, možemo samo pretpostaviti. Nitko u Pljevljima ne sumnja da je ovaj pravoslavni svećenik veliki zločinac, ali eto i on je kanonizirani svetac Srpske pravoslavne crkve. A sa svetošću nije imao baš nikakve veze, pa čak ni sa bilo kakvim oblikom kršćanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sveca je proglašen i mitropolit Joanikije Lipovac, rođen 16. veljače 1890. godine, koji je cijelog rata bio vjerni fašistički suradnik i stalno pozivao na borbu protiv komunista.

Nemam ništa protiv njegovog antikomunističkog stava, ali je opasno kad u jeku rata netko na tako visokom položaju drži zapaljive govore protiv dijela svog naroda. Stoga sam odlučio opisati ovu nevjerojatnu pojavu, ovaj fenomen, kako jedna Crkva svecima proglašava ljude koji su sve, a samo nisu sveti. K tome, nisam prvi koji je primjetio da SPC proglašava svetima razne osobe koje to ničim nisu zaslužile; time su se bavili Mirko Đorđević, Filip David, Stevo Vučinić i drugi – ispričao je Miroslav Ćosović, autor knjige “Bizarni sveci Srpske pravoslavne crkve”, piše Slobodna Dalmacija.

O tome kakve je sve ljude, čak i prave zločince i profašistički orjentirane ljude, Srpska pravoslavna crkva proglasila svecima pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u svibnju 2005. na saboru u manastiru Žitomislić SPC kanonizirala nekoliko užasnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata među kojima se po zlu ističu Milorad ‘Maca’ Vukojičić i Slobodan Šiljak, pravoslavni svećenici, koje je 1945. osudio i strijeljao Vojni sud komande u Beranama pod optužbom da su sudjelovali u teškim zločinima nad stanovništvom u Pljevljima (Sandžak) 1943. i 1944. godine.

Posebno su bili okrutni prema suprugama partizana. Na ovu crkvenu odluku reagirale su obitelji poklanih. ali im je odgovoreno kako je ‘to unutrašnja stvar Crkve’. Crnogorska televizija snimila je dokumentarac u kojem pljevaljski svjedoci pričaju o užasnim zločinima.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Joanikje Lipovac u društvu talijanskih fašista

Slikovni rezultat za joanikije lipovac

Photo: twitter.com

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitropolit Joanikije Lipovac – ratni huškač blizak fašistima postao svetac!

Za vrijeme Drugog svjetskog rata mitropolit Joanikije upravljao je Crnogorsko-primorskom eparhijom. Tijekom rata bio je suradnik talijanskih fašista, a komunisti su ga likvidirali bez suđenja u srpnju 1945. godine, nakon što su ga uhvatili u pokušaju bijega prema Austriji.

Joanikije Lipovac je bio iskreni suradnik okupatora, mogao se u vrijeme vrijeme rata ne ulagivati fašistima, ništa mu se ne bi dogodilo. Ovaj kvisling, okupatorov sluga i kad se sagledaju sve činjenice – ni po čemu svetac, isključivi je i glavni krivac za katastrofu svećenstva u Crnoj Gori tijekom Drugog svjetskog rata i znatno je pospješio bratoubilački rat koji je bjesnio na tlu Crne Gore od 1941. do 1945. godine. Crna Gora je bila podijeljena između simpatizera partizana i vlasti u obnovljenoj državi Crnoj Gori, pod upravom Talijana.

Kako pišu svi povjesničari, za vrijeme bratoubilačkog rata, dok se krv u potocima lila Crnom Gorom, Lipovac je pozivao i huškao na borbu protiv partizana i komunista, a za situaciju okrivljavao Židove, navodi autor knjige “Bizarni sveci SPC-a”.

Treći dio su bili srpski četnici, uglavnom sa sjevera Crne Gore, čiji je prvi čovjek bio ratni zločinac i monstrum koji je dao poklati tisuće ljudi vojvoda Pavle Đurišić. Četnici i veikosrbi sa sjevera Crne Gore čak žele podići spomenik ovom monstrumu, ali vlada Crne Gore to ne dozvoljava. Da su crnohorske vlasti odlučne ne dozvoliti četništvo, svjedoči i rušenje spomenika Puniši Račiću.

Četnički vojvoda Pavle Đurišić – tko želi podignuti spomenik čovjeku koji je masovno ubijao dojenčad i malu djecu?

 

Joanikije Lipovac dočekuje fašiste 1941. godine

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.