18. travnja 1951. Robert Schumann – ‘Otac Europske Unije’ sanjao je Europu na kršćanskim temeljima sa suverenim narodima!

Bundesarchiv Bild 183-19000-2453, Robert Schuman, foto: commons.wikimedia.org

Otac Europske Unije Robert Schuman bio je duboko pobožni katolik i kao takav smatrao je da se jedinstvo europskih naroda može graditi samo na kršćanskom idenitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje ukida li Europa granice Schuman je rekao: “Naravno, ne radi se o tome da se ukinu etničke i političke granice. One su povijesna činjenica: mi nemamo pretenzije ispravljati povijest, niti izmišljati neki racionalizirani ili programirani zemljopis. Mi kanimo oduzeti granicama njihovu krutost, rekao bih čak, njihovo beskompromisno neprijateljstvo.

(VIDEO) Raspudić: Jedan od otaca Europske unije, Schuman, rekao je da demokracija može biti samo kršćanska

Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik (EZUČ) odnosno Ugovor iz Pariza potpisan je 18. travnja 1951., a stupio je na snagu 25. srpnja 1952. godine. Prvi je put šest europskih zemalja odlučilo krenuti putem integracije. Taj je ugovor omogućio udaranje temelja za izgradnju zajednice europskih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj osnivanja Europske unije bio je okončanje učestalih i krvavih međususjedskih ratova koji su kulminirali Drugim svjetskim ratom. Europska zajednica za ugljen i čelik počinje gospodarski i politički ujedinjavati europske zemlje kako bi se osigurao trajan mir. Pedesete godine dvadesetog stoljeća razdoblje su hladnog rata između Istoka i Zapada. Godine 1956. sovjetski tenkovi guše prosvjede protiv komunističkog režima u Mađarskoj. Godine 1957. Ugovorom iz Rima osniva se Europska ekonomska zajednica (EEZ), odnosno tzv. zajedničko tržište.

Povijesni korijeni Europske unije sežu u Drugi svjetski rat. Europljani su odlučni u namjeri da se više nikad ne ponove ubijanje i razaranje takvih razmjera. Nedugo nakon rata Europa je podijeljena na Istok i Zapad te počinje četrdesetogodišnji hladni rat. Zapadnoeuropski narodi 1949. osnivaju Vijeće Europe. To je prvi korak u njihovoj međusobnoj suradnji, no šest zemalja ne želi se zaustaviti na tome. Već 1951. osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, a šest godina kasnije Europska ekonomska zajednica (EEZ).

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman, zvan Otac Europske Unije, predstavlja plan tješnje suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Schuman bio je duboko pobožni katolik i kao takav smatrao je da se jedinstvo europskih naroda može graditi samo na kršćanskom idenitetu. Na pitanje ukida li Europa granice Schuman je rekao: “Naravno, ne radi se o tome da se ukinu etničke i političke granice. One su povijesna činjenica: mi nemamo pretenzije ispravljati povijest, niti izmišljati neki racionalizirani ili programirani zemljopis. Mi kanimo oduzeti granicama njihovu krutost, rekao bih čak, njihovo beskompromisno neprijateljstvo.”

Katolička crkva je 1991. godine pokrenula proces beatifikacije Roberta Schumana. 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemlje osnivačice: Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Slikovni rezultat za members EU 1951

Photo: wikimedia.commons.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.