19. veljače 1942. – Amerikanci su u 2. svjetskom ratu osnivali koncentracijske logore za građane japanskog porijekla

Foto: Thinkstock

Mnogi danas ne znaju da su Amerikanci za vrijeme Drugog svjetskog rata od 1942. osnivali koncentracijske logore, i to na teritoriju samog SAD-a. Naime, odlučili su Japance koji su u to vrijeme živjeli u SAD-u za svaki slučaj staviti u logore, kako ne bi predstavljali opasnost za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koncentracijske logore poslali su kako japanske državljane, tako i američke državljane japanskog porijekla, dakle prema rasnom kriteriju. Računa se da je oko 110.000 Japanaca dospjelo u logore, većinom onih koji su živjeli uz pacifičku obalu, gdje se prijetnja činila najvećom.

Američka se vlada Ronalda Reagana 1988. godine ispričala za te postupke, navevši da su oni bili potaknuti rasnim predrasudama, ratnom histerijom i greškama političkog vodstva.

Bivšim zarobljenicima i njihovim potomcima dodijelili su odštete u vrijednosti od preko 1,6 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.