2. kolovoza Gospa od Anđela – ‘Sve vas želim poslati u Raj!’

Gospa-od-Anđela
Foto: javna fotografija

“Sve vas želim poslati u Raj!” – tim je riječima Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovijede se i pokaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara franjevačka svetkovina Gospa od Anđela potječe od prvih franjevačkih dana.

Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koje se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti ta crkva je poznata kao Porcijunkula. Ovo je i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta.

U povodu blagdana Gospe od Anđela, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti Porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć, ako se ispovijede, pričeste, pohode franjevačku župu ili crkvu, te izmole Vjerovanje, Oče nas i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porcijunkula ili sv. Marija Anđeoska malo je zemljište s crkvicom nedaleko Asiza koje je 1209. sveti Franjo dobio od asiških benediktinaca za boravište svoje braće. Možemo reći da je sveti Franjo uzeo koristiti za svoju “katedralu” ovu od benediktinaca darovanu derutnu crkvicu.

Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. Papa Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajuci je “Majka i Glava svih crkava Franjevačkog Reda”.

U ovoj maloj crkvici sveti Franjo je doživio obraćenje i rasvjetljenje kada ga Bog poziva živjeti i propovijedati Evanđelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.