2. srpnja 1850. – zašto londonske policajce zovu Bobiji (Bobbies)?

Foto: Thinkstock

Bobiji (Bobbies) dobili su nadimak po Sir Robertu Peelu, koji je kao ministar unutarnjih poslova uveo u Velikoj Britaniji krajem 1820-tih godina nov policijski sustav, koji je zapošljavao potpuno profesionalne službenike. Bob/Bobby tradicionalni je engleski nadimak za osobe imena Robert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1850. umro je znameniti britanski političar Sir Robert Peel, po kojem su nadimak dobili britanski policijski pozornici (Bobbies). Naime, Sir Robert je kao ministar unutarnjih poslova uveo u Velikoj Britaniji krajem 1820-tih godina nov policijski sustav, koji je zapošljavao potpuno profesionalne službenike. U ranijim vremenima čuvanjem reda i mira, te borbom protiv kriminala, bavili su se poluprofesionalci, a često i privatnici (tzv. „thief-takers“).

Nova policijska služba koja je uvedena za vrijeme Sir Roberta Peela postala je uzor kasnije i drugim zemljama. U Engleskoj su nove pozornike od milja zvali „Bobbies“ po Sir Robertu Peelu (Bob/Bobby je tradicionalni engleski nadimak za osobe imena Robert). U Sjevernoj Irskoj pozornike su zvali „Peelers“, prema njegovom prezimenu.

Kasnije je Sir Robert Peel postao čak i britanski premijer i to u dva navrata. U drugom mandatu bio je premijer britanske kraljice Viktorije, u doba njene rane mladosti (bila je još u dvadesetim godinama života). Peel je bio pripadnik Konzervativne stranke (tzv. „torijevci“), a surađivao je s poznatim vojvodom od Wellingtona, pobjednikom nad Napoleonom kod Waterlooa. Potkraj drugog Peelovog mandata javila se u Irskoj strahovita glad izazvana bolešću krumpira. Bila je riječ o katastrofi za koju okrivljuju i britanske vlastodršce, a neki to nazivaju i svojevrsnim genocidom nad Ircima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.