20 godina od Enciklike Evangelium Vitae

pismo, žena
Foto: Facebook

Na današnji dan prije točno 20 godina, 25.3.1995., papa Ivan Pavao II objavio je encikliku „Evangelium Vitae“ (Evanđelje Života).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od najznačajnijih dokumenata Crkve u proteklom stoljeću i bavi se ključnim pitanjima moderne civilizacije: pitanjima života i smrti. Enciklika obrađuje teme kao što su pobačaj, smrtna kazna, eksperimentiranje s ljudskim embrijima, eutanazija, samoubojstvo i zakonodavstva vezana uz ta pitanja. Rađena je četiri godine i ne daje nove doktrinalne sadržaje te se nadovezuje na dotadašnja crkvena učenja, ali daje nove naglaske, nove nakane i novi moderni stil primjeren vremenu.

Ključne teme

Pravo na život
Enciklika govori da je život nevina čovjeka nepovrediv u skladu sa Svetim Pismom, Predajom Crkve i Učiteljstvom, te da je to moralna istina. Enciklika naglašava da je izravno i namjerno ubojstvo nevinog ljudskog bića uvijek teško nemoralno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na samoobranu ( i u ratu)
U slučaju rata i izravne ugroženosti života, čovjek ima pravo na samoobranu.

Smrtna kazna
Ne preporučuje se ubijanje krivca, osim u slučaju apsolutne nužnosti, što je vrlo rijetko.

Pobačaj
Enciklika ga naziva teškim i žalosnim zločinom nad životom, jer se uništava ljudsko biće toliko nevino da nevinije ne može biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak života
Život počinje od začeća i nije vlasništvo ni oca ni majke, nego je to život novog ljudskog bića. Zabranjuje se svaki čin koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija. Papa ujedno poziva i političare da ako već ne mogu opozvati zakone o odobravanju pobačaja, neka rade na prijedlozima kojima bi se umanjili negativni učinci pobačaja na području kulture i morala. Pokusi nad ljudskim embrijima su apsolutno neprihvatljivi, ako dovode do smrti embrija, bez obzira što mogu ići u korist drugih ljudi.

Eutanazija
Enciklika i papa osuđuju eutanaziju kao tešku povredu Božjeg zakona jer se radi o namjernom ubojstvu čovjeka.

Samoubojstvo
Samoubojstvo je moralno neprihvatljivo kao i ubojstvo, zbog odbijanja ljubavi prema sebi i odreknuća dužnosti prema obitelji i zajednici kojoj se pripada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrede života (sakaćenja, tjelesna i moralna mučenja)
Sve to vrijeđa ljudsko dostojanstvo, a posebno se navode izrijekom: deportacije, ropstvo, prostitucija ženama i djecom, te nehumani uvjeti rada.

Riječi velikog Pape Ivana Pavla Drugog

Prema enciklici, peta Božja zapovijed “Ne ubij” odnosi se na: “Ne ubij nevinoga, ne ubij nevinoga u ratu, nevinoga u miru, nevinoga u majčinoj utrobi, nevinoga u posljednjoj bolesti, ne ubij nevinoga nikada i u kojem slučaju.”

Prigodom predstavljanja enciklike, Papa Ivan Pavao Drugi izjavio je slijedeće riječi: “Prema tome, autoritetom koji je Krist predao Petru i njegovim nasljednicima, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve potvrđujem da je izravno i namjerno ubojstvo nevinoga ljudskog bića uvijek teško nemoralno djelo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da Krist nikada nije osuđivao osobe, već zla djela, tako ni papa ne osuđuje jadne žene, muževe i liječničko osoblje, već osuđuje čin pobačaja. Crkva se zalaže, da se ljudsko biće treba poštivati i braniti kao osobu od začeća i moraju mu se zajamčiti prava osobe od kojih je prvo nepovredivo pravo na život, koje ima svako nevino ljudsko stvorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.