20. studenoga 1912. rođen Otto von Habsburg – „Hrvatska je moja domovina i ja sam rođen i kao Hrvat“

Otto Habsburg, foto: commons.wikimedia.org

„Hrvatska je moja domovina i ja sam rođen i kao Hrvat“. (Otto von Habsburg)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1912. rođen je prestolonasljednik i čovjek koji je trebao biti car prve prave „male Europske Unije“ Austro-Ugarske – Otto von Habsburg. Uvijek je sa osobitom radošću i uvjerenjem isticao da od svih naroda najviše voli baš Hrvate, a kao dokaz tome jest činjenica da je krajem života koristio samo hrvatsku putovnicu. S velikim žarom želio je dokazati svoju pripadnost Hrvatskoj i Hrvatima, a cijelom svijetu je govorio kako su Hrvati poseban narod.

Duboko je bio ganut hrabrošću Hrvata u Domovinskom ratu, redovima grubih vojnika-ratnika koji pred hrvatskim crkvama skrušeno čekaju na ispovijed i strelovitom obnovom porušene zemlje nošene entuzijazmom i odricanjem cijeloga naroda.

Smatrao je jedino da Hrvati premalo rade na diplomatskoj aktivnosti i promociji svoje zemlje i naroda, da su previše samozatajni i skromni, te da tu Srbi i ostali dobivaju prednosti koje nisu zaslužili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Austro-Ugarska nije propala 1918. Otto von Habsburg bi zakonskim redom nasljeđivanja sjeo na prijestolje Hrvatske, Ugarske, Češke i ostalih zemalja kojima je nekoć vladala dinastija Habsburg. te postao kralj Hrvatske. Naime, Ottov otac Karlo Habsburški bio je posljednji vladar Austro-Ugarske, posljednji car Austrije i kralj Hrvatske. Pošto je bio veliki mirotvorac i vrlo posvećeni katolik proglašen je blaženim, što je rijetkost među vladarima novijeg doba.

Hrvatsku je doživljavao kao svoju domovinu, i uvijek se predstavljao i kao Hrvat. “Kada sam rođen, rođen sam i kao Hrvat. To nikako ne smijemo zaboraviti. Osim toga, poznajem mnogo Hrvata, i kada god sam mogao nešto učiniti za Hrvatsku, učinio sam to, jednako tijekom Drugog svjetskog rata kao i u vrijeme Domovinskog rata“, riječi su koje često govorio Otto von Habsburg.
„Hrvatska je potpuno drukčija od Balkana, ona pripada zapadnim zemljama. Kad odete u Dubrovnik, kao da ste u Veneciji. Pogledajte Varaždin – u njemu je vidljiva sva austrijska tradicija. Hrvatska je oduvijek bila zapadna zemlja, ona je obranila Zapad od najezde Turaka. Bitka kod Siska bila je značajna za cijelo austrijsko carstvo, i obrana tog malog grada koji su obranili hrvatski vojnici, spasila je Zapad. Beč danas ne bi bio kakav je da nije bilo te bitke i velike hrabrosti koju su Hrvati iskazali u njoj. Ali to kao da se zaboravlja, takve se stvari više ne vrednuju na pravi način.”, govorio je naš Hrvat Otto von Habsburg.

Otto von Habsburg bio je aktivan u europskoj i austrijskoj politici. Vršio je funkciju predsjednika Međunarodne Paneuropske unije, a bio je i dugogodišnji poslanik u Europskom parlamentu. Kontaktirao je sa svim vodećim državnicima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprovod Otta von Habsburga 2011. bio je prvorazredan svjetski događaj.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.