21. listopada 1600. Tokugawa – tko je moćna dinastija koja 268 godina vladala Japanom?

Foto: wikipedia.org

Prvi šogun iz dinastije Tokugawa, koji je na današnji dan 1600. de facto zavladao Japanom, zvao se Tokugawa Ieyasu. On je gradio u mjestu Edo najveći dvorac u Japanu. Taj je dvorac postao središte iz kojeg su Tokugawe u sljedećim stoljećima vladali Japanom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1600. godine započela vlast obitelji Tokugawa nad Japanom. Time je započelo doba tzv. Šogunata Tokugawa – razdoblja koje je trajalo čak 268 godina tj. od 1600. do 1868. godine i koje je bilo jedno od ključnih u japanskoj povijesti. Članovi obitelji Tokugawa jedan za drugim vršili su službu šoguna – vrhovnog vojnog zapovjednika koji je imao de facto diktatorsku vlast nad Japanom. U doba šogunata japanski su carevi bili obične figure, a stvarnu su vlast držali šoguni.

Šogun je naslov u feudalnom Japanu koji se odnosi na feudalne vojskovođe koje su ponekad imale veće ovlasti od cara. Šogun je sastavljen od dvije riječi, sho što znači “general” i gun što znači “vojska”. Puni naziv tog čina je sei-i-taishogun što označava “generala koji je pobijedio istočne barbare”.

Potrebno je napomenuti da su šoguni, ali iz drugih obitelji, vladali Japanom još od davne 1192. godine. Obitelj Tokugawa bila je zapravo samo posljednja u nizu šogunskih dinastija, ali je danas svakako najpoznatija među njima (prethodno su od šogunskih dinastija vladale obitelji Minamoto, Ashikaga i druge).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi šogun iz dinastije Tokugawa, koji je na današnji dan de facto zavladao Japanom, zvao se Tokugawa Ieyasu. On je gradio u mjestu Edo najveći dvorac u Japanu. Taj je dvorac postao središte iz kojeg su Tokugawe u sljedećim stoljećima vladali Japanom. Dvorac Edo nalazio se na mjestu današnje carske palače u Tokiju (službena rezidencija japanskog cara). Dakako, grad Edo preimenovan je 1868. godine u Tokio, a i danas je to glavni grad Japana.

Nakon prvog šoguna – spomenutog Tokugawe Ieyasua – Japanom su zatim tijekom dva i pol stoljeća vladali jedan za drugim još četrnaestorica pripadnika obitelji Tokugawa. Posljednji je bio Tokugawa Yoshinobu, u čije je vrijeme japanski car Meiji sam preuzeo vlast nad Japanom i de facto ukinuo vlast šoguna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.