21. listopada 1991. Baćin (Hrvatska Dubica) – zločin je bio puko iživljavanje nad starcima koji nisu napustili svoje domove

eskadron
Foto: www.braniteljski-portal.com

Pokolj je zapravo bio puko iživljavanje srpske vojske nad stracima Hrvatima, jer su ubijeni civili bili mještani koji zbog starosti ili drugih razloga nisu otišli sa okupiranog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U selu Baćin, općina Hrvatska Dubica,  nalazi se druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare. Na današnji dan 1991. srpska paravojska smaknula je najmanje 56 civila, mahom žena i staraca, piše 24sata.hr

Nakon što su ih poubijali nisu ih pokopali. Ali tijela su nakon nekoliko dana počela užasno zaudarati. Poslan je bager koji ih je zgurao u šest plitkih jama. Neka tijela je Una odnijela…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Braniteljski portal

Sudski vještaci su 1997. prilikom ekshumacije doživjeli šok. Prizor koji su vidjeli ostavio ih je bez teksta. Potpuno zdrobljene lubanje, odvojena tijela, trup na jednoj strani, noge na drugoj, ruke na trećoj…isprepletena tijela ležala su jedna preko drugih. Natiskana. Izlomljena, deformirana i raskomadana u više dijelova.

Sve žrtve masovne grobnice su bili mještani Hrvatske Dubice i sela Cerovljani, a jedan žrtva je bila iz sela Uštice (općina Jasenovac).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevine civile likvidirale su paravojne srpske snage. Jedinica za posebne namjene milicije SAO Krajine ‘Kaline’ iz Komogovine, pod zapovijedanjem Steve Borojevića Gadafija – direktno podređena Mili Martiću.

O zločinu u Baćinu kraj Hrvatske Dubice na Banovini premalo se zna, stravičan zločin široj javnosti gotovo je nepoznat, a počinitelji su nekažnjeni.

Pokolj je zapravo bio puko iživljavanje jer su ubijeni civili bili mještani koji zbog starosti ili drugih razloga nisu otišli. Ostali su u svojim domovima za razliku od većine drugih civila i branitelja dubičkog kraja koji su se povukli nakon pada Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. kada su srpske paravojne snage okupirale Hrvatsku Dubicu i okolna sela, uključujući susjedne Cerovljane i Baćin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.