21. rujna sveti Matej – što je ključ Matejevog evanđelja i zašto je važno za nas danas?

Foto: Wikipedia

Matej nas poučava kako se ulazi u Božje kraljevstvo, kako se širi Božje kraljevstvo misijama među ljudima (i u našoj okolini), kako se djeluje u Crkvi-narodu Božjem, da bi nas napokon suočio s posljednjim ciljem življenja: sudom Božjim i svršetkom vremena ovoga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

A ovako je Matej sreo i odmah zavolio Gospodina, čim mu se Isus obratio, te nama danas dao primjer kako se (za)ljubi u Njega:

“Kad Isus pođe odatle dalje, opazi čovjeka imenom Matej (sin Alfejev, zvan i Levi) gdje sjedi u carinarnici te mu reče: ‘Hajde za mnom!’ On ustade i pođe za njim. Kad je poslije toga Isus sjedio za stolom u njegovoj kući, dođoše mnogi carinici i grješnici te sjedoše za stol s njim i s njegovim učenicima. Kad to opaziše farizeji, upitaše njegove učenike: ‘Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grješnicima?’ Kada to Isus ču, odgovori: ‘Ne treba zdravima liječnik, nego bolesnima. Idite i naučite što znači: Više volim milosrđe nego žrtvu. Jer ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grješnike’” (Matej 9,9-13).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matej je pisao svoje evanđelje primarno za svoj narod, Židove u Palestini, koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija o kojem tako obilno pišu proročke knjige Starog Zavjeta (Izaija, Psalmi, Petkonjižje, Danijel i dr.). Matej je htio Židovima dokazati da se u Isusu, sinu Marijinu, ostvaruju i obistinjuju sva starozavjetna proročanstva i obećanja. Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja.

Matejevo Evanđelje je neka vrsta katekizma o Kraljevstvu. To je pogotovo po svojoj strukturi – rasporedu – od pet velikih govora: Govor na gori (pogl. 5-7), govor o misiji (pogl. 10), govor o usporedbama (pogl. 13), govor o Crkvi (pogl. 18) i eshatološki govor o kraju svijeta i svršetku vremena (pogl. 24-25). Matejevo je evanđelje građeno na tih pet velikih govora i prema tome daje nam pouke kako se ulazi u Božje kraljevstvo, kako se ide u propovijedanje Evanđelja, kako se djeluje u Crkvi, da bi nas napokon suočio s posljednjim ciljem i svršetkom vremena.

Želimo li još više ući u mentalitet Mateja, pisca prvog Evanđelja, onda je dobro promotriti njegovu posljednju stranicu, u kojoj je opisano kako Isus šalje apostole u svijet. Ta je stranica ključ čitavoga Matejeva evanđelja jer prikazuje najvažnije stvari naše vjere: uskrsno otajstvo (smrt, ukop i uskrsnuće Gospodinovo), moć Krista koji je umro i uskrsnuo, njegovu moć u Crkvi i tada i danas i do svršetka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta”, govori Gospodin tada i danas i do svršetka svijeta.

Te posljednje Isusove riječi prije uzašašća na nebo ključ su čitavog evanđelja i poruka za današnje vrijeme. Ono ima univerzalnu vrijednost za sva vremena, a posebno za nas kršćane danas u vrijeme kada je najveća potreba dekristijaniziriane Europe – Krist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.