22. studenoga sveta Cecilija – zašto je zaštitnica glazbe i glazbenika?

Foto: commons.wikimedia.org

Danas slavimo spomendan svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti Svete mise i drugih liturgijskih slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatralo se da je Cecilija za svog života bila tako bliska nebu da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Govorilo se da može svirati na svakom glazbalu. Stoga, kazuje legenda, ona izumi orgulje i posveti ih za bogoslužje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama se obično pojavljuje slušajući glazbu, pjevajući ili svirajući na kakvu glazbalu. Posebna su joj oznaka orgulje. Ponekad se pojavljuje s tri ožiljka na zatiljku. Na glavi ili u njezinoj blizini često joj je kruna bijelih ili crvenih ruža.

Njezino ime nađeno je u najstarijim popisima kršćanskih mučenika. Prema legendi, sveta Cecilija (rođena poč. 3. st. u Rimu) podrijetlom iz patricijske obitelji, prije smrti svoj je imetak ostavila siromasima, a kuću Crkvi, na kojem je mjestu danas bazilika u Trastevereu na obalama Tibera u Rimu.

Nakon vjenčanja, Cecilija je zamolila supruga da poštuje njezin zavjet djevičanstva. Valerijan je pristao, ali uz uvjet da vidi anđela za kojeg ona kaže da nad njom bdije. Cecilija je poslala svog muža k papi Urbanu koji se s kršćanima krio u katakombama u Rimu. Ondje se i Valerijan obratio na kršćanstvo. Vraćajući se Ceciliji, opazi anđela kako stoji do nje držeći dvije cvjetne krune. Anđeo položi krunu od ljiljana na glavu Ceciliji, a krunu od ruža na glavu Valerijanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć anđelovu obrati se na kršćanstvo i Valerijanov brat Tiburcije i braća počeše propovijedati Kristovo evanđelje. Doznavši za to, rimski upravitelj im zapovijedi da prestanu, no kad oni to ne htjedoše, dade ih pogubiti. Isprva je Ceciliju poštedio, nadajući se zadobiti njezino veliko bogatstvo, no kako je ona to odbila, pokuša je udaviti. Čudom, Cecilija ostade neozlijeđena, pa je upravitelj poslao po krvnika da joj odrubi glavu. Krvnik triput pokuša, ali joj svaki put samo izrani vrat. Cecilija je na životu ostala još tri dana. Za to vrijeme razdijelila je sve svoje imanje siromasima i zamolila da prije smrti još vidi papu Urbana. U očekivanju tog posjeta kroz tri dana je nastavila ispovijedanjem kršćanske vjere. Ne mogavši je više ispovijedati riječima, izrazila je prstima svoju vjeru u jedinoga trojstvenoga Boga.

Kada je u 16. stoljeću pronađen njen sarkofag, slavni kipar Maderna isklesao poznati svetičin kip u mramoru koji je vjerna reprodukcija – kako se pripovijeda – pogleda i položaja tijela svete mučenice. Kopija tog kipa još se i danas nalazi u Kalistovim katakombama, podsjećajući da je svetičino tijelo najprije ondje počivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.