22. svibnja 1939. – Potpisan ‘Čelični pakt’ između Hitlera i Mussolinija

Na današnji dan 22. svibnja 1939. godine potpisan je u Rimu tzv. “Čelični pakt” između nacističke Njemačke i fašističke Italije. Nijemci ga nazivaju “Der Stahlpakt”, a Talijani “Patto d’Acciaio”. Taj je pakt obvezivao potpisnice da u slučaju rata smjesta pomognu jedna drugoj. Doista, Drugi svjetski rat započeo je Hitlerovim napadom na Poljsku svega 3 mjeseca i tjedan dana kasnije, pa Mussolinijeva Italija nije imala dovoljno vremena da se uopće pripremi za rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čelični pakt” potpisao je u ime Njemačke ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop (titula “Reichsminister des Auswärtigen”). U ime Italije svoj je potpis stavio grof Galeazzo Ciano (titula “Ministro degli affari esteri”). Zanimljivo je da je činu bio osobno prisutan i Adolf Hitler. Ipak, Hitler nije stavljao svoj potpis, jer je u ime Trećeg Reicha to učinio spomenuti ministar von Ribbentrop.

Pakt je prvobitno planiran da bude tročlani vojni savez Japana, Italije i Njemačke. Međutim, Japan je planirao da pažnja pakta bude usmjerena protiv potencijalnog protivnika – Sovjetskog Saveza, dok su Njemačka i Italija željele da bude usmjeren protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Zbog ovog neslaganja, pakt je potpisan bez Japana.

Vrlo brzo nakon ovog potpisa nacistička Njemačka je zajedno sa komunističkim SSSR-om napala, okupirala i podijelila Poljsku uz velike progone i ubijanja Poljaka, Židova i drugih građana Poljske. Godinu dana kasnije u Berlinu je potpisan Trojni pakt, vojni savez Njemačke, Italije i Japana, naci-fašistički savez koji je težio novoj političkoj i ideološkoj podjeli svijeta. Tom savezu je u ožujku 1941. pristupila i Jugoslavija u čijem se sastavu tada nalazila Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.