25. rujna sveti Nikola iz Flüe – tko je „otac domovine“ Švicarske i zašto?

Foto: zupa-svkriz.hr

Nad svetim Nikolom, kojeg Švicarci štuju kao svoja zaštitnika Bog je izveo čudo – 19 godina živio je samo od svete pričesti, ne uzimajući nikakve hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Nikola fon Flüe zaštitnik je Švicarske, a njegovi zemljaci zovu ga još i brat Klaus. Rođen je 1417. godine na planini Flüe. Nikola je već u mladosti bio obdaren mističnim darovima. Oženio se Doroteom Wyss s kojom je imao pet sinova i pet kćeri. Kada je kao četovođa sudjelovao u vojnim pohodima, uvijek se zalagao za mir.

Obiteljski život Nikolu nije u potpunosti zadovoljavao jer je čeznuo za samoćom i samostanom, u želji da se potpuno posveti Bogu, molitvi i razmatranju. Nakon 22 godine braka, uz pristanak žene Dorotee, nastanio se nekoliko kilometara dalje od svoje kuće. Sunarodnjaci su mu 1468. godine sagradili malu kapelicu. Gotovo 20 godina živio je ne uzimajući nikakve hrane osim svete pričesti. Ispitivanje tog posta dokazano je da je riječ o čudu koje je Bog izvodio na Nikoli.

Ugledna osoba, kantonalni savjetnik i općinski sudac, iznad svega je žudio za samoćom i duhovnim životom pa je uz pristanak obitelji 1467. izabrao život pustinjaka na osamljenom mjestu u klancu Ranft (dolina Melchtal), udaljenom nekoliko minuta od obiteljskog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je molio, postio, hranio se jedino svetom pričešću i pio izvorsku vodu. Sunarodnjaci su mu 1468. nedaleko njegove pustinjačke nastambe izgradili kapelicu.

Dolazio bi samo na misu i pojavljivao se u javnosti jedino u slučaju ako bi ga pozvali da spasi mir i otkloni rat između borbenih kantona. Omiljen zbog svoje mudrosti i svetosti, savjetnik mnogih državnika i svećenika, stekao je časni naslov „oca domovine“ i ujedinitelja Švicarske, štovan i od katolika i od protestanata. Preminuo je okružen članovima obitelji 21. ožujka 1487. u svojem pustinjačkom obitavalištu u Ranftu.

Svetim ga je 15. svibnja 1947. proglasio papa Pio XII. Zaštitnik je Švicarske, kantona Obwalden, papinske švicarske garde, mnogih švicarskih župa, crkava i udruga, mnogočlanih obitelji, vijećnika, mirovnih sudaca, odvojenih supružnika i brakova u krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.