27. srpnja sveti Kliment Ohridski – zaštitnik Makedonije

Izvor: commons.wikimedia.org

Današnji slavljenik u Katoličkom kalendaru je jedan svetac koji se posebno štuje u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi i zaštitnik je Makedonije. To je sveti Kliment (Klement) Ohridski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodio se između 830. i 840, a preminuo na današnji dan, 27. srpnja 916, u Ohridu. Bio je učenik svetog Metoda i s njim djelovao u Velikoj Moravskoj. Nakon njegove smrti godine 885. protjeran je s ostalim učenicima.

Došao je na bugarski dvor, odakle su ga poslali u Makedoniju, a 893. postavljen je za veličkog (ohridskog) biskupa.

Pisao je pouke, pohvale i propovijedi, a značajni su njegovi prijevodi s grčkoga. Pripisuju mu se djela “Pohvala svetom Ćirilu Filozofu”, “Žitije svetog Metodija”, jedna od dviju “Panonskih legendi” i prijevod “Sinajskoga psaltira”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvio je veliku prosvjetnu, književnu, glazbenu i crkvenu djelatnost. Izgradio je na obali Ohridskog jezera manastir i crkvu svetog Pantelejmona, u kojoj je i pokopan. Utemeljio je Ohridsku književnu školu, koja se zasnivala na izvornom pismu (obloj glagoljici), općeslavenskom književnom jeziku i književnim djelima koja su postala temelj makedonske književnosti i kulture.

Njegovo književno i kulturno djelovanje iznimno je važno za razvoj slavenske pismenosti i književnosti. “Žitije” o njemu sastavio je ohridski arhiepiskop Teofilakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.