28. rujna 351. Mursa – koja se važna bitka za Rimsko Carstvo dogodila u blizini Osijeka?

Foto: Wikipedia

Prema nekim izvorima, car Konstancije se prije početka bitke otišao moliti kraj groba kršćanskog mučenika ubijenog u prijašnjim progonima vjere. Tijekom bitke car se molio sve do trenutka kad je došao biskup Murse Valens s vijestima o pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka kod Murse ili bitka kod Murse Major odigrala se u 28. rujna 351. u rimskoj Panoniji na tlu današnje Hrvatske kod Osijeka i to između rimskih snaga pod carem Konstancijem II na jednoj i snaga pod uzurpatorom Magnencijem na drugoj strani.

Konstancije je raspolagao daleko brojnijim snagama, uključujući tešku konjicu i strijelce, dok se Magnencije morao oslanjati na relativno nedisciplinirane i neobučene barbarske pomoćne trupe, o čemu svjedoči i bijeg dijela franačke konjice na Konstancijevu stranu, uoči same bitke.

Prema nekim izvorima, Konstancije je prije početka bitke napustio vojsku, te se otišao moliti kraj groba lokalnog kršćanskog mučenika. Prema carevu nećaku Julijanu pak, Konstancije ni u kojem času nije napuštao bojno polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kako bilo, Magnencijeva vojska se, iako brzo opkoljena, borila s velikom upornošću i hrabrošću, ali je na kraju bila gotovo u potpunosti uništena. Magnencije je preživio, te se spasio bijegom s bojišta, prerušivši se u običnog vojnika.

Konstancije, kojeg je u molitvi prekinuo lokalni biskup Murse Valens kako bi mu donio vijesti o pobjedi, došao je na bojište i ostao zapanjen ogromnim gubicima ne samo neprijateljske, nego i vlastite vojske. Navodno je tada briznuo u plač, zapovjedivši dostojnu sahranu svih poginulih i pružanje liječničke pomoći svim ranjenicima. Magnencijevim je vojnicima koji su se predali udijelio oprost.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.