28. studenoga 1966. rođen fizičar Mirko Planinić – „Vjera i znanost nisu u sukobu“

Foto: slika zaslona

Znanstvenik i fizičar Mirko Planinić rođen je 28. studenoga 1966. u Zagrebu. Diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu 1993. s temom iz eksperimentalne nuklearne fizike. Poslijediplomski studij iz fizike elementarnih čestica završio je na PMF-u u Zagrebu obranom magisterija 1997. g. s temom “Dvonukleonska i tronukleonska komponenta udarnog presjeka za pionsku apsorpciju na 3He”Doktorirao je na istoj instituciji 1999. godine disertacijom “Produkcijski mehanizmi za deuterone tijekom pionske apsorpcije u 4He“.

Proveo je dvije i pol godine na poslijedoktorskom usavršavanju na Indiana University Cyclotron Facility u SAD (2000. – 2002.).

Specijalnost mu je visokoenergijska eksperimentalna fizika elementarnih čestica. U koautorstvu je objavio je više od 50 CC radova, te ima nekoliko priopćenja na konferencijama.

Na okruglom stolu Matice Hrvatske održanom 2015. Mirko Planinić istaknuo je vlastito stajalište da znanost i vjera mogu biti u međusobnome skladu. Spomenuo je mnoge velike znanstvenike, od novovjekovlja do danas, koji su bili vjernici, a vjera im pritom nije bila zapreka u njihovu uspješnom bavljenju znanošću. S obzirom na jedan od najčešćih i najvećih problema između znanosti i vjere, navlastito vjere u Boga Stvoritelja, prijepor između znanstvenoga i biblijskoga objašnjenja postanka svijeta i čovjeka, Planinić je rekao da podupire nastojanja oko pomirenja evolucije i vjere, osobito pristup koji se unutar tih nastojanja služi kvantnom fizikom. Vjera i znanost nisu u sukobu, nego u skladu, a mogu se mimoilaziti za one koji vjeruju da Stvoritelja nema, kazao je Planinić te na pitanje zašto smo ovdje odgovorio da je to zato što nas je Bog stvorio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/matica.hr