29. rujna – sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael

Foto: Francesco Botticini (1446.–1497.)

Kršćanska vjera, utemeljena na riječima Isusa Krista i Svetom Pismu, prepoznaje postojanje drugih od Boga stvorenih bića – Božjih anđela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas slavimo jedina tri anđela koji se u Svetom Pismu spominju izrijekom imenom: svete arkanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela.

„Anđeo je služba, a narav je duh!“- riječi su slavnog naučitelja Crkve svetog Augustina koje svjedoče o prirodi i službi ovih božanskih stvorenja.

Mihael, Gabriel i Rafael tri su biblijska anđeoska imena. Izvorna značenja imena su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, rečenice, svojevrsne definicije nositelja imena: „Mi-ha-el“ znači „Tko je kao Bog?“, „Ga-bri-el“ što znači „Bog je jak“ i „Ra-fa-el“ što znači „Bog iscjeljuje, liječi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkvena tradicija prepoznaje 9 korova anđela:
I. Red – Serafimi (Seraphim) Kerubimi (Cherubim), Prijestolja (Thrones)
II. Red – Gospodstva (Dominationes), Sile (Virtutes), Vlasti (Potestates)
III. Red – Poglavarstva (Principatus), Arkanđeli (Archangelus), Anđeli (nageli)

Sveto Pismo na mnogo mjesta spominje anđele, i to od samih početaka knjige Postanka i zatvaranja vrata Edenskog vrta pa sve do posljednje knjige Otkrivenja gdje anđeli igraju jednu od glavnih uloga u posljednjim događanjima svijeta (kao branitelji Kristu vjernih). U Evanđeljima sam Isus svjedoči da „anđeli neprestani promatraju lice Oca svojega na nebesima“.

Hrvatska riječ anđeo dolazi od grčke riječi „angelos“ što znači „poslanik, glasnik, vjesnik“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arkanđeo Mihael – borac protiv Lucifera i svakog zla

Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. Mihael je, po Bibliji, na početku Božjeg stvaranja, vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer (Sotona). Prema liturgijskim tekstovima, Mihael je voditelj duša u raj. Obično ga se prikazuje u žaru borbe, okružena drugim anđelima, kako pobjeđuje Sotonu, koji je često prikazan likom zmaja ili slične zastrašujuće spodobe, i strovaljuje ga u pakao. Općenito, Mihael se štuje kao branitelj i zaštitnik vjere i Crkve.

Arkanđeo Mihael je stožerni anđeo i vođa nebeske vojske u borbi protiv zla. Stoga mu je posvećena slijedeća molitva koju je napisao papa Lav XIII. I to nakon jedne vizije koju je imao u crkvi Svetog Petra u Rimu gdje je vidio zle anđele koji se navaljuju na crkvu i „sveti grad“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Mihaele Arhanđele, brani nas u boju protiv pakosti i zasjeda đavolskih, budi nam zaklon. Neka mu zapovjedi Bog, ponizno molimo i Ti, vojskovođo vojske nebeske, Sotonu i druge zle duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom krepošću i jakošću u Pakao strovali. Amen.

Arkanđeo Gabriel – navjestitelj najljepše i najvažnije vijesti povijesti čovjeka

Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca (Dan 8, 16-26) i značenje sedamdeset godina (Dan 9, 21-17). U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1,11-20).
Posebna čast dopala je ovog svijetlog arkanđela, branitelja čistoće duše i tijela, da navijesti jednoj siromašnoj i čistoj seoskoj djevojci da će dobiti čast koju nitko nikada nije niti neće: roditi Mesiju Izraelova, Spasitelja svijta i ujelovljenog Boga – Isusa Krista. Ta djevojka bila je blažena djevica Marija, Isusova majka.

Arkanđeo Rafael – svijetli anđeo zdravlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arkanđeo Rafael se u Bibliji spominje samo u Knjizi o Tobiji, kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Crkvena tradicija i vjerničko iskustvo spominje ga mnogo puta. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnog zloduha Asmodeja i iscjeljuje Tobijina oca. Zbog toga ga prizivaju u zaštitu opsjednuti i ljudi narušenog zdravlja u mnogim bolestima.

Ovaj moćni arkanđeo treći je veliki zaštitnik ljudskog roda na njegovom putu povijesti.

Blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela veliki je kršćanski blagdan i podsjećanje čovjeka da u borbi protiv zla nije sam, već da od rođenja ima pomoć svijetlih, nevidljivih, ali vrlo prisutnih duhova: anđela Božjih na čelu sa trojicom arkanđela.

Svim Mihealima, Gabrijelima i Rafaelima, te Mihaelama, Gabrijelama i Rafaelama sretan imendan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.