29. svibnja 1874. G. K. Chesterton – briljantni um i misli velikog apologeta kršćanstva suvremenog doba

Foto: Sailko commons.wikimedia.org

Od Nietzscheove potrage za nadčovjekom, agresivnih darvinista koji su pokušali kreirati ljudsku pasminu, materijalista koji nisu vidjeli dalje i dublje od opipljivog svijeta, skeptika koji su sumnjali u sposobnost ljudske spoznaje i raznoraznih drugih neprijatelja zdravog razuma, Chesterton je stajao kao bastion u njegovoj obrani, te mu je stoga i dodijeljen naziv Apostola zdravog razuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gilbert Keith Chesterton (29. svibnja 1874. – 14. lipnja 1936.) engleski je pisac i novinar s početka 20. stoljeća. Velik u svakome pogledu, 193 cm visok i 130 kg težak i svojim je dimenzijama djelovao poput gromade koja je u metežu raznih filozofija stajala na putu rijeci novovjekovnih hereza u obrani zdravog razuma od njihovih otrovnih voda. U doba njegovog djelovanja rasplamsavale su se filozofije čije strašne posljedice i danas vidimo u svijetu koji se naziva modernim.

Od Nietzscheove potrage za nadčovjekom, agresivnih darvinista koji su pokušali kreirati ljudsku pasminu, materijalista koji nisu vidjeli dalje i dublje od opipljivog svijeta, skeptika koji su sumnjali u sposobnost ljudske spoznaje i raznoraznih drugih neprijatelja zdravog razuma Chesterton je stajao kao bastion u njegovoj obrani, te mu je stoga i dodijeljen naziv Apostola zdravog razuma, piše Croatianchestertonians.blogspot.com

Bitka u obranu zdravoga duha brojčano je uistinu bila neravnopravna, ali Chesterton se nije predavao bez borbe. Izuzetno plodan autor Chesterton je napisao 80 knjiga, 200 kratkih priča, 4000 tisuće eseja i nekoliko drama. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, romanopisac, debatant, katolički apologet, pisac drama… O njegovom nenadmašnom talentu svjedoči činjenica da su, budući da se potpisivao sa GKC, mnogi mislili da se zapravo radi o grupi autora koji pišu pod istim pseudonimom jer jednostavno nisu mogli vjerovati da jedan čovjek može toliko pisati, a njegova tajnica svjedoči da je istovremeno dok je njoj diktirao jedno djelo svojom rukom radio na drugoj knjizi ili članku. Tako je neumornim pisanjem i debatiranjem Chesterton sam nadoknađivao premoć u brojnosti drugih mislilaca njegovog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među istomišljenicima Chestertonov najbliži suborac bio je njegov jako dobar prijatelj, još jedan engleski velikan, Hilarie Belloc. Njihova stajališta su bila vrlo bliska tako da je za njih dvojicu duhovito sročen naziv Chesterbelloc. Sam Chesterton je za Belloca napisao „Ovaj čovjek je vodio najveću bitku za dobre stvari od svih ljudi moga vremena“ , dok je Belloc o Chestertonu nakon njegove smrti ustvrdio, saževši mišljenja mnogih koji su ga poznavali i čitali,: “Chesterton se više nikada neće ponoviti!“

“Moj stav prema napretku prešao je s antagonizma na dosadu. Davno sam se prestao raspravljati s ljudima koji preferiraju četvrtak umjesto srijede samo zato što je četvrtak.” Tako je ukratko sažeo svoj stav prema misliocima koji su slijepo vjerovali u napredak neosvrćući se na moral niti na samog čovjeka.

Cijeli članak o velikom misliocu i apologetu katoličke vjere 20. stoljeća može te pročitati na Hrvatski chestertonci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.