4. kolovoza 1526. umro Juan Sebastián Elcano – vođa prve ekspedicije koja je oplovila svijet

Foto: Wikimedia commons

Nakon uspješnog oplovljenja svijeta Elcanu je španjolski kralj za nagradu dodijelio grb s motom “Primus circumdedisti me” (Prvi si me obišao).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1526. godine umro je Juan Sebastián Elcano, vođa prvog oplovljenja svijeta u ljudskoj povijesti. Naime, znamenita ekspedicija koju je isprva vodio Magellan došla je pod zapovjedništvo Juana Sebastiána Elcana nakon što je Magellan poginuo na Filipinima 1521. godine.

Juan Sebastián Elcano rođen je u španjolskom dijelu Baskije i bio je podrijetlom Bask. Svojedobno je kao zapovjednik trgovačkog broda ušao u sukob sa zakonom i prijavio se na sudjelovanje u Magellanovoj ekspediciji kako bi dobio oprost. Zanimljivo je da Magellan nije zapravo planirao oploviti svijet na spomenutoj ekspediciji, nego doći do Začinskih otoka, koji su mogli pružiti veliku zaradu u trgovini. Nakon Magellanove pogibije na Filipinima, upravo je Elcano, po svemu sudeći, odlučio da ekspedicija oplovi svijet. Naime, odlučeno je da se brodovi ne vraćaju istim putem preko Južne Amerike, nego da s Filipina nastave put prema zapadu.

Nakon uspješnog oplovljenja svijeta Elcanu je španjolski kralj za nagradu dodijelio grb s motom “Primus circumdedisti me” (Prvi si me obišao). Elcanovi nasljednici kasnije su proglašeni markizima od Buglasa (španj. Marques de Buglas).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.