4. siječnja 2010. Tsutomu Yamaguchi – Japanac koji preživio dvije atomske bombe!

Foto: commons.wikimedia.org

U vrijeme bacanja dvije atomske bombe na Japan Yamaguchi je imao 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, koji je imao sjedište upravo u Nagasakiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 2010. umro je japanski državljanin Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je po službenim zapisima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki. Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. kolovoza 1945. godine u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je osobno vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko 3 kilometra od središte eksplozije pa nije poginuo. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, svojedobno najvećeg privatnog poduzeća u Japanu.

Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo stalno mjesto stanovanja (u Nagasakiju je bilo i sjedište kompanije Mitsubishi). Unatoč opekotinama, Yamaguchi se već 9. kolovoza vratio na posao. Upravo tog dana bačena je na Nagasaki nuklearna bomba. Ponovno je bio oko 3 kilometra udaljen od središta eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen.

Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do svoje 94. godine života. Na današnji dan umro je od raka želudca u Nagaskiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.