4. svibnja 1840. rođen Ivan Krstitelj Tkalčić – svećenik po kome je dobila ime Tkalčićeva ulica

Jedna od najpoznatijih ulica, ne samo u Zagrebu, već i u cijeloj Hrvatskoj – Tkalčićeva ulica – dobila je ime po katoličkom svećeniku i povjesničaru Ivanu Krstitelju Tkalčiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rođen upravo na današnji dan 1840.

Hrvatski povjesničar i svećenik Ivan Krstitelj Tkalčić rođen je na današnji dan 1840. u Zagrebu. 1862. Bio je zaređen za svećenika. Do 1867. bio je kapelan u Sisku, a potom do 1905. prebendar zagrebačke prvostolne crkve te je za Prvostolni kaptol obavljao različite službe.

Bio je aktivan i u političkom životu te je 1873. kao pristaša Neodvisne narodne stranke bio izabran za gradskoga zastupnika Zagreba. Godine 1882.–92. bio je knjižničar te 1882.–96. arhivar JAZU. Od 1883. redoviti član HAZU. Proučavao je hrvatsku svjetovnu i crkvenu prošlost, napose slavensko bogoslužje i glagoljaštvo te prošlost pojedinih crkvenih redova u Hrvatskoj 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tkalčićeva ulica – duša starog Zagreba

Svi Zagrepčani znaju za Tkalčićevu ulicu – simbol starog Zagreba. Ta ulica je poznata i mnogim Hrvatima jer silazi sa gornjogradskih ulica na sam središnji trg glavnog grada. To je ulica koja se nalazi između dva brežuljka starog Zagreba, Kaptola i Gradeca, a nalazi se iznad potoka Medveščaka koji je bio prvi zagrebački nadsvođeni potok (radovi su dovršeni 1898. kada je potok skrenut prema potoku koji iz Gračana teče ispod Ribnjaka).

Nekada je to, zajedno sa susjednom joj Kožarskom ulicom, bila ulica siromašnih, radnika i slugu koji su radili za bogate građane Gradeca ili pak crkvene velikodostojnike Kaptola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Tkalčićeva ulica turistički najposjećenija, okupljalište je građana svih generacija. Njena arhitektura, brojni kafići, butici, restorani i galerije jednostavno su neodoljivi i onima koji su prvi puta ovdje kako i onima koji svaki dan prolaze njome.

Šetajući ‘Tkalčom’, uživamo u duhu prošlih vremena, kojeg su nam ostavili stari Zagrepčani, pa opet, uranjamo u noviji, moderan duh sadašnjice. Zato je Tkalčićeva omiljena ulica građana i njihovih gostiju ili, jednostavnije rečeno, ulica koja ima dušu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.