5. travnja 1991. Ivan Medvedović – hrabri čovjek na HRT-u otkrio namjere JNA i zato osuđen na robiju u Beogradu

Foto: javno vlasništvo

Teška vremena iznjedre najhrabrije i najčasnije ljude, bez obzira na naciju ili uvjerenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je hrabri vodnik JNA Ivan Medvedović otkrio je hrvatskoj javnosti namjere JNA koja se u to vrijeme pretvarala mirototvorcem koji postavlja ‘tamopn zone’ između hrvatske policije i srpskih pobunjenika. Zbog toga je osuđen na zatvor, odveden u Beograd i nakon boravka u tamnici razmijenjen zajedno s izdanim Antunom Kikašem (koji je izdan dok je dopremao oružje za hrvatsku obranu od Srbije i JNA).

(VIDEO) 31. kolovoza 1991. Zagreb – tko je izdao Antuna Kikaša koji je donio 19 tona oružja golorukim braniteljima?

Svake godine 31. ožujka obilježavamo  obljetnicu „Krvavog Uskrsa“ odnosno pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve srbočetničke agresije na RH. Međutim, vezano za navedena događanja, vrlo rijetko  se ili gotovo nikako ne spominje častan istup vodnika Ivana Medvedovića. On je naime, 05. travnja 1991. izjavio za  Hrvatsku televiziju i radio, kako su oficiri JNA na području Otočca izdavajući zapovijedi vojnicima, između ostaloga kazali da se priprema napad i likvidacija pripadnika MUP-a u okolici Vrhovina i Plitvičkih jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je otkrio armijske zločinačke planove, isti je razoružan te pritvoren u Istražnom centru Vojnog suda u Zagrebu s optužbom da je širio lažne i netočne vijesti. Pred navedenim sudom, Medvedovića je zastupao odvjetnik Milan Vuković, koji je istovremeno pred istim sudom zastupao i skupinu Virovitičana (Dečak, Habijanec i Belobrk).

U svojim dnevničkim zapisima „Desetljeće koje se pamti“, gospodin Vuković kronološki je opisao tijek suđenja Ivanu Medvedoviću, pa tako između ostalog navodi kako mu je 29. travnja 1991. uručena optužnica Vojnog tužilaštva pod brojem K-36/1991, kojom se vodnik Medvedović optužuje za izvršenje kaznenog djela širenja lažnih informacija, naime istom se stavljalo na teret da je  05. travnja 1991. kao pripadnik V.P. 2935 Delnice, na Hrvatskoj televiziji i radiju izjavio kako je u jedinici saznao da je razrađen plan za napad na MUP Hrvatske, odnosno  pripadnike MUP-a, tako da ih se, ako bude trebalo, blokira, uništi, poubija, a ako bude trebalo da se i narod napadne.“

Na Vojnom sudu u Zagrebu, 03. lipnja 1991. počela je glavna rasprava u predmetu Ivana Medvedovića. Isti se hrabro držao i nije odstupio ni milimetra, navodeći kako je optužnica montirana, a on je kao pravi domoljub odbio pucati u svoj narod. Isti dan saslušani su svjedoci: potpukovnik Antun Rački, zapovjednik garnizona u Delnicama, major Vladimir Božović – komandant jedinice u Otočcu, kapetan Dragan Nikčević i poručnik Zlatko Herceg. Svi su osporili točnost Medvedovićeve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, odvjetnik Milan Vuković navodi kako je tijekom ovog procesa pokazana opasna zabluda prisutna u JNA, zabluda o poistovjećivanju pripadnika MUP-a i ubačenih terorista i četničkih pobunjenika.

Nakon svega Ivan Medvedović je osuđen na kaznu zatvora od godinu i šest mjeseci te je 02. kolovoza 1991., pod nerazjašnjenim okolnostima, s naglašenom pratnjom, prebačen u Beograd, u Vojni zatvor beogradskog Vojnog suda. Uslijed dosta poteškoća Medvedović je razmijenjen  zajedno sa Antunom Kikašom u studenom 1991. godine.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.