6. listopada 1887. rođen Le Corbusier – jedan od najpoznatijih arhitekata u povijesti

Foto: Alonso de Mendoza

Slavni arhitekt Le Corbusier rođen je pod imenom Charles-Édouard Jeanneret, a tek je s 33 godine života usvojio pseudonim Le Corbusier, prema djedu po majci. Bilo je to vrijeme kad su bila popularna jednodijelna imena za umjetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to vrijeme kad su bila popularna jednodijelna imena za umjetnike. Osim što je bio arhitekt, Le Corbusier se bavio i urbanizmom, dizajnom i slikarstvom. Od dizajniranog namještaja najpoznatiji su mu sjedeći elementi LC-1, LC-2, LC-3 i LC-4, koji su i danas vrlo popularni, te se proizvode u velikim količinama.

Prvi planski sagrađeni grad u Indiji, Chandigarh, uvelike je građen po njegovim projektima. Bio je jedan od autora zgrade UN-a u New Yorku, a radio je čak i projekte za građevine u SSSR-u.

U svom ranom djelu Prema arhitekturi (Vers une architecture) iz 1923. Le Corbusier je pojasnio svoja načela moderne arhitekture koje on naziva „Pet principa armiranog betona”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1) Slobodno prizemlje objekta sa stupovima – prvi kat za garaže ili poslovne prostore;
2) Slobodan tlocrt – fiksni su samo stupovi, pregradni zidovi se mogu stavljati proizvoljno;
3) Slobodno pročelje – pročelja se isto tako mogu varirati po potrebi;
4) Maksimalno ostakljenje – ako je pročelje slobodno zašto ne staviti što više prozora;
5) Ravan krov – krov više nije beskoristan i služi kao zamjena gabarita (tla koje je zgrada oduzela od krajolika), te može biti prepun zelenila, služiti za igru, itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.