6. srpnja 1947. Kalašnjikov – kako je Rusija proizvela najpoznatiju jurišnu pušku na svijetu?

Foto: Thinkstock

Rusija, tada dio SSSR-a, proizvela je najpoznatiju jurišnu pušku na svijetu AK-47 ili poznatiju kao kalašnjikov. To je najraširenija (automatska) puška na svijetu, a u Domovinskom ratu bila je glavno pješadijsko oružje hrvatskih bojovnika.

Dana 6. srpnja 1947. proizvedeni su prvi primjerci sovjetske jurišne puške AK-47. AK je kratica za Avtomat Kalašnjikova, u doslovnom prijevodu Kalašnjikovljeva automatska puška, dok 47 označava godište proizvodnje. Puška je još neko vrijeme upotrebljavana u ograničenim količinama, a 1949. primljena je u opću uporabu.

Mihail Kalašnjikov dizajnirao je pušku koja je nazvana prema njemu. Ideju za dizajn temeljio je na njemačkoj jurišnoj puški StG 44, revolucionarnom oružju koje nije proizvedeno u dovoljnoj količini da promijeni tijek Drugog svjetskog rata. Cilj je bio stvoriti oružje koje je lakše te ima veću brzinu paljbe od obične puške, ali veću udarnu moć od pištolja ili lakih automata (šmajsera).

Zahvaljujući svojoj jednostavnoj konstrukciji, pouzdanosti i niskoj cijeni proizvodnje, AK-47 postala je najproizvođenija od svih pušaka – do danas ih je proizvedeno više od 75 milijuna. Za usporedbu, proizvedeno je 35 milijuna primjeraka M91 Mosin-Nagant, standardne ruske puške iz Drugog svjetskog rata, dok su Nijemci izradili svega 20 milijuna primjeraka svoje poznate puške tipa Mauser (varijante G98, M98 i K98). Suvremene američke jurišne puške M16 i njenih varijanti proizvedeno je svega 8 milijuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/povijest.hr