7. svibnja 1991. Polog – Hrvati iz Hercegovine goloruki zaustavili kolonu tenkova JNA

Foto: snimka zaslona

Plan JNA bio je blokiranje zapadne i južne Hercegovine te odsjecanje i presjecanje Dalmacije na tri dijela (plan „RAM“). Stotine kamiona, traktora, automobila i ljudi zaustavili su konvoj JNA. Hrvati iz Hercegovine stali su i legli pred tenkove čiji je cilj bio – okupacija Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati iz zapadne Hercegovine zaustavili su tenkovsku kolonu JNA između Mostara i Širokoga Brijega koja je navodno išla na planirane vojne vježbe, a zapravo se kretala u smjeru Dalmacije gdje je JNA skovala pakleni plan uništenja Hrvata i izlaska Srbije na Jadransko more.

Situacija je bila napeta osobito stoga jer je u Splitu dan ranije već došlo do bunta građana i nemira pred zapovjedništvom JNA, pri čemu je poginuo jedan vojnik JNA. Prijetnje JNA prema Hrvatima bile su više nego očite, a hrvatski narod Dalmacije od Obrovca do Konavala doživio je uskoro brutalnu agresiju i genocid u onim dijelovima koje je JNA okupirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustavljanje tenkova JNA u Pologu Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina organizirali su 7. svibnja 1991. Tada su zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Hrvatski civili tada su spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.JNA je tada tvrdila da se radi o “redovnoj vojnoj vježbi i manevru” no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu.Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovore sa zapovjednikom mostarskog garnizona JNA pokovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan fra Mladen i Jure Skoko. Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve i više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Imotskog… i dr.

Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone. JNA je pokušala dostaviti jedinici bojne otrove i zaštitne maske za proboj barikade u konvoju koji je trebao dovesti hranu. Međutim taj pokušaj je propao. Širokobriješke su žene pripremile hranu i napitke za vojnike JNA, koji su tada bili uglavno ročnici iz raznih bivših republika tadašnje SFRJ.

Događaj je tada izazvao veliku međunarodnu medijsku pozornost.2012. snimljen je dugometražni dokumentarni film Tri Dana (dokumentarni film) koji prikazuje događaje 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desantne jedinice JNA iz Niša i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa. Trećeg dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkog vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr. prosvjednici su lagano odlazili sa barikade a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana kolona JNA je krenula.

Trodnevna blokada 10. motorizirane brigade JNA dovela je do zastoja priprema jugoslavenske vojske za dovođenje na zadane pravce (Split, Sinj, Kupres ili Tomislavgrad). Zastoj je koristio za pripremu obrane Hrvatske od rata koji je bio pred vratima.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.