8. lipnja 1908. Leo Lemešić – legenda Hajduka bio je vrhunski igrač, trener i sudac!

Foto: Jure Grm www.commons.wikimedia.org

Leo Lemešić istinska je sportska legenda, legenda o kojoj hladni sportski trofeji ne mogu dovoljno rječito govoriti, koju ni priznanja ni brojke ne mogu iskazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet je ugledao u Sinju 8. lipnja 1908. godine. Bio je jugoslavenski nogometni reprezentativac, igrač sredine terena i nogometni sudac, piše hajduk.hr

Došavši na plac, postaje igrač prvog tima Hajdukova podmlatka. Potom je već 1926. odjenuo seniorski bijeli dres u kojem je dva puta osjetio draž osvajanja titule prvaka države 1927. i 1929. godine. Bijeli dres Hajduka nosio je 491 put te postigao 455 zgoditaka. S 18 postignutih zgoditaka na 18 prvenstvenih utakmica 1935. godine je postao najbolji strijelac tadašnjeg nogometnog prvenstva Jugoslavije. Odigrao je 5 utakmica za A reprezentaciju Jugoslavije i postigao 3 zgoditka.

Za A reprezentaciju debitirao je u Kupu prijateljskih zemalja u Bukureštu 10. svibnja 1929. protiv Rumunjske (3:2), a od reprezentativnog se dresa oprostio 29. svibnja 1932. u prijateljskoj utakmici protiv Poljske u Zagrebu (0:3). Od bijelog dresa službeno se oprostio u prosincu 1940. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat ga je vratio nogometu kada je na Visu na Dan svetog Duje 1944. godine ponovno formiran Hajduk, a Leo izabran u tadašnje klupsko rukovodstvo, a zajedno s Ljubomirom Benčićem i trener je ratnog Hajduka. Obnovljeni Hajduk odigrao je svoju prvu utakmicu na Visu 13. svibnja iste godine. Protivnik je bila momčad engleske vojske Queen’s Regiment koju su bijeli pobijedili sa 7:1. Suca za tu utakmicu nije bilo, pa je zviždaljku uzeo Leo Lemešić.

Sudački ispit položio je 1946., a već 1948. Lemešić sudi na Olimpijskim igrama u Londonu, te 1950. na IV. svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, kao i  na VI. svjetskom nogometnom prvenstvu odigranom 1958. u Švedskoj.

Pored toga što je bio aktivan nogometaš i sudac, te izbornik, Leo Lemešić je više desetljeća obavljao i trenersku dužnost. Bio je trener Solina, Vuka, Jadrana iz Kaštel Sućurca, Hajduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leo Lemešić preminuo je u Splitu 15. kolovoza 1978. godine. Sahranjen je na splitskom groblju Lovrinac. Od 2008. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.