8. listopada sveti Šimun – najveći svetac koji ima grob u Hrvatskoj

Sveti Šimun
Foto: wikimedia commons

Čini se nevjerojatnim da tu, u našoj blizini u gradu Zadru, čeka na nas Hrvate hodočasnike čovjek Bogoprimac. To je sveti Šimun iz Jeruzalema, čovjek koji je gledao i uzeo iz Marijinih ruku dijete Isusa i prikazao Bogu uz molitvu kada su ga Marija i Josip donijeli u jeruzalemski hram prikazati ga Bogu. Jedan od najvećih likova u Bibliji, sveti Šimun starac, ima grobnicu u hrvatskom gradu Zadru. Njegovo NERASPADNUTO tijelo u Zadru čeka uskrsnuće mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je uzeo dijete Isusa iz Marijinih ruku, ispunjen Duhom Svetim i božanskom nadahnućem, izgovorio je riječi koje znaju svi kršćani svijeta, a koje Crkva i narod Božji moli svake večeri na Povečerju u molitvi Časoslova:

“Sad otpuštaš slugu svojega Gospodaru,
po riječi svojoj u miru!
Ta vidješe oči moje spasenje tvoje,
koje si pripravio pred licem svih naroda:
svjetlost na prosvjetljenje naroda,
slavu puka svoga Izraelskoga”.
(Luka 2, 29-32)

Nažalost, Hrvati su malo upoznati s ovom čašću koju ima naša domovina i prekrasni grad Zadar na obalama Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I svake godine na dan 8. listopada otvara se njegova škrinja da bi hodočasnici mogli vidjeti neraspadnuto tijelo i pomoliti se za zagovor jednom od najvećih likova i svetaca u povijesti svijeta. Osobito za zagovor mole majke koje ne mogu imati djecu, jer je Šimun držao u svojim rukama utjelovljenu Riječ.

Na najuzvišenijem mjestu u Svetištu svetog Šime, iznad glavnog oltara, dva barokna anđela od bronce nose na rukama srebrno-zlatnu škrinju svetog Šimuna. Anđeli su izliveni od zaplijenjenih turskih topova 1648. Škrinja s relikvijama (neraspadnutim tijelom) svetog Šimuna Pravednika najznamenitija hrvatska relikvija, te među najvrednijim relikvijama na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.