Akademik Kusić: biskup Strossmayer bio je najveći mecena u povijesti hrvatskoga naroda

Zagreb, 09.11.2015 - Sveèano otvorenje izložbe "Biskup Josip Juraj Strossmayer kao sakupljaè slika starih majstora" u Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Biskup Josip Juraj Strossmayer bio je dobar poznavatelj umjetnosti i mecena i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s ponosom čuva njegovu ostavštinu, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u ponedjeljak navečer otvarajući izložbu “Biskup Josip Juraj Strossmayer kao sakupljač slika starih majstora” u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da datum otvorenja izložbe nije slučajno odabran govori i podatak da je upravo 9. studenoga prije točno 131 godinu biskup Josip Juraj Strossmayer otvorio Galeriju starih majstora što ju je darovao Akademiji. Tada je, podsjetio je akademik Kusić, na ovome istom mjestu biskup Strossmayer govorio sat i 40 minuta i polemizirao sa svojim protivnicima kojih nije bilo malo. Iz njegova je izlaganja, dodao je, bilo pak razvidno da je osobno jako dobar poznavatelj umjetnosti te da nije slučajno odabirao umjetnine. Polemizirao je sa svojim protivnicima koji su mu prigovarali što u jednome siromašnom narodu, kao što je hrvatski, gradi institucije kao što su Akademija, moderno Sveučilište, Đakovačku katedralu i Galeriju starih majstora.

Izložba je jedno od važnih i brojnih kulturnih događanja priređenih o 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayera koju HAZU svečano obilježava, rekao je njezin predsjednik i zahvalio autoricama izložbe dr. Ljerki Dulibić i dr. Ivi Pasini Tržec što su uložile velik trud i znanje da bismo produbili saznanja o sakupljačkoj djelatnosti biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Akademik Vladimir Marković, voditelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, rekao je kako je izložba obujmom nevelika i sastoji se od nekoliko slika, Strossmayerovih pisama i citata iz tih pisama vezanih uz nabavu umjetnina iz biskupove kolekcije. Ali, ocijenio je, izložba po svojoj temi ima osobito značenje ne samo za HAZU, već i za povijest hrvatske kulture uopće, jer je biskup svoju zbirku poklonio hrvatskome narodu upravo na današnji dan davne 1884. godine i tim činom ostvario dio svoga doista grandioznoga povijesnog programa da hrvatski narod preobrazi u modernu europsku naciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU Borivoj Popovčak istaknuo je kako je povratak biskupa Strossmayera u domovinu potkraj travnja 1850. godine jedan od najznačajnijih datum u duhovnoj, kulturnoj i političkoj povijesti hrvatskoga naroda jer je njegovim povratakom u ovaj kutak tadašnje Austro-Ugarske, gdje je feudalizma nestao tek u zakonskim člancima, došao čovjek čiji će duh promijeniti vizuru Hrvatske. Napomenuo je kako se biskup počeo pojačano zanimati za umjetnost zbog svojega nauma o gradnji Đakovačke katedrale kojemu je odmah prionuo pa je počeo i putovati po europskim kulturnim i umjetničkim središtima. Za boravka u Rimu 1859. godine, ushićen djelima Rafaella, Leonarda, Michelangela, Tiziana i drugih velikih imena renesanse, dolazi na ideju da svome narodu daruje muzej slika da mu on “bude školom i pobudom da si još više oplemeni srce i usavrši i onako prirođeni umjetnički ukus”. To pak, istaknuo je, govori o tomu da se, glede biskupova kolekcionarstva, radilo o sustavnom i promišljenom skupljanju umjetnina, a do otvorenja galerije biskup je uspio skupiti 284 umjetnine.

Akademik Kusić: biskup Strossmayer bio je najveći mecena u povijesti hrvatskoga naroda

Biskup Strossmayer bio je najveći mecena u povijesti hrvatskoga naroda, a osnivanjem Galerije starih majstora potaknuo je i razvoj povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, istaknuo je akademik Kusić. Dodao je kako se za Strossmayera često kaže da je više bio čovjek kulture nego politike jer njegovi politički projekti nisu naišli na razumijevanje i nisu ni ostvareni. Međutim, rekao je Kusić, u kulturi, obrazovanju i pomaganju južnih Slavena sve do Bugarske, a posebice Hrvata u Bosni i Hercegovini, Strossmayerovi projekti su bili vizionarski. Njegovo stajalište da će kultura, znanost i obrazovanje oblikovati i sačuvati naš identitet, ustvrdio je Kusić, vrijedi i danas za naše pozicioniranje u globaliziranome svijetu. To je i najveća potvrda njegova vizionarstva jer temeljne institucije koje je osnovao rade i danas, a u povijesti Hrvata rijetko je koja osoba značila na europskoj sceni ono što je bio Strossmayer, rekao je Kusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HAZU zahvalio je autoricima i publici koja je, rekao je, rijetko probrana. Izložba će biti otvorena do 31. siječnja iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.