Anka – film pun bića iz hrvatske mitologije, i za djecu i za odrasle

Foto: Snimka zaslona

U HTV-ovoj emisiji Studio 4 u četvrtak su gostovale Tatjana Aćimović i Cvita Viljac, scenaristica i glavna glumica novog hrvatskog dječjeg filma Anka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Anka’ – film koji pomiče granice u domaćoj kinematografiji, radost za osobe oštećenog vida i sluha

Film nastao po romanesknom predlošku Anka Brazilijanka hrvatskog klasika dječje književnosti Mate Lovraka, u kinima se prikazuje već dva tjedna.

Scenaristica Tatjana Aćimović Lovrakov je roman opisala kao “najmanje dječji roman od svih romana Mate Lovraka”, jer premda se radi o dječjem piscu, u Anki Brazilijanki se radi o životima odraslih i jedne djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što smo mi dodali jest jedan fantastični svijet, pa je tako film više za djecu nego što je roman bio, ali je to i dalje film i za djecu i za odrasle, odnosno za sve odrasle koji se i dalje smatraju djecom”, rekla je Aćimović.

U filmu se pojavljuju i mnoga čudovišta i mitološka bića, kako kaže scenaristica, “iz hrvatske mitologije, mitologije bilogorskih šuma, u filmu napravljene CGI tehnologijom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dejan Aćimović: Film ‘Anka’ su drugi ocijenili odličnim, dok ga je HAVC odbijao 5 puta

Mlada glumica Cvita Viljac s vlastitim je razredom u kinu pogledala film, a najteže joj je bilo ostati budnom prilikom snimanja noćnih scena.

Tatjana Aćimović još je istaknula kako u Hrvatskoj postoji velik interes za filmove za djecu i mlade. “Film o Koku je pogledalo oko 50 tisuća gledatelja, mi smo sad na brojci od 13 ili 14 tisuća – prošli je vikend u cijeloj Hrvatskoj u kinima bilo 60 tisuća gledatelja, a od toga je otprilike četvrtina bila publika ova dva dječja filma”, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U filmu glumi i bivši nogometaš Eric Cantona, a mlada Cvita Viljac ističe kako je s njime bilo vrlo ugodno surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.