Ansambl LADO prvi put od osamostaljenja Hrvatske samostalno u Areni

foto HINA/ Daniel SPONZA/ ik

Sedamdesetak umjetnika, od toga 55 plesača i 14 glazbenika sudjelovat će na koncertu ansambla Lado, čuvara hrvatske nematerijalne baštine koji će u petak navečer u pulskoj Areni izvesti zahtjevne koreografije opremljeni bogatom nošnjom teškom čak i do šest kilograma, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 1.500 iseljenika dolazi u Zagreb na tamburaški festival

Ustvrdivši kako će veličanstvenim povratkom pulskoj publici ansambl Lado nakon četvrt stoljeća ponovno nastupiti u pulskom amfiteatru, ravnatelj ansambla Krešimir Dabo kazao je kako će sudionici programa i svi posjetitelji uživati u ovogodišnjem programu pod nazivom “Ideju regruti” naslovljenom po poznatoj koreografiji dr. Ivana Ivančana, utjecajnog hrvatskog etnokoreografa a umjetnički ga potpisuje njegov sin Andrija Ivančan, vrsni koreograf s bogatim umjetničkim opusom, ujedno i umjetnički voditelji Ansambla Lado.

Večer hrvatskoga folklora u Rimu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicijska baština Cresa i Murtera

“Važno je naglasiti da će vrhunski izvedene koreografije, prvi put u povijesti ansambla, mnogobrojnoj pulskoj publici ispričati priče o običajima odlazaka mladića u vojsku te predstaviti tradicijsku baštinu otoka Cresa i Murtera, kao i moravskih Hrvata”, istaknuo je Dabo dodavši kako i ovim nastupom “ovaj proslavljeni ansambl dokazuje da kultura čvrsto stoluje na hrvatskim pozornicama, poput našeg velebnog rimskog amfiteatra koji stoljećima ponosno prkosi vremenu”.

Škola hrvatskoga folklora od 3. do 12. siječnja: Tradicijska kultura iz domovine i iseljeništva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, naveo je, ovaj svojevrsni povratak ansambla Lado u Puli na najbolji način predstavlja EU godinu kulturne baštine.

“U programu će biti zastupljene brojne, nagrađivane koreografije, kako na domaćim, tako i na inozemnim festivalima. Uz naslovnu koreografiju, Lado će prvi put u svojoj povijesti mnogobrojnoj pulskoj publici predstaviti tradicijsku baštinu otoka Cresa (Orlec) i Murtera (Jezera) te moravskih Hrvata”, poručio je ravnatelj ansambla Krešimir Dabo.

Koncert u pulskoj Areni održava se u petak u 21.30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.