Anton Mahnič – biskup, teolog i branitelj glagoljice

Foto: Stebunik

Krčki biskup Anton Mahnič rođen je 14. rujna 1850. godine u Kobdilju u Sloveniji. Školovao se u Gorici i Beču. Nakon završetka obrazovanja u goričkoj gimnaziji upisuje se na goričku bogosloviju. Zaređenjem za svećenika 1874. godine nastavio je uobičajeni tijek doškolovavanja u Beču. Ondje je zaslužio doktorat teologije. Nakon opisanog školovanja prenosi svoja stečena znanja tako što je postao profesorom Novoga zavjeta na bogosloviji u Gorici, ali i pisanjem mnogobrojnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo je pisanje došlo do izražaja u nadbiskupskom glasilu Folium periodicum Archidieceseos Goritiensis, čiji je bio i urednik. S vremenom je pokrenuo i časopis Rimski katolik u kojemu je iznosio svoja stajališta priželjkujući moguće rasprave, a koje nisu nedostajale, naročito sa slovenskim liberalima. Sredinom 1890-ih godina osniva znanstveno-izdavačku kuću Leonova družba.

Postao je 1897. godine krčkim biskupom. Njegovo biskupovanje od dvadesetak godina možemo opisati kao entuzijastično pri čemu je bilo prožeto redom i radom. Iskazao se u branjenju i zagovaranju glagoljice i starocrkvenoslavenske liturgije u sklopu čega možemo promatrati i osnivanje Staroslavenske akademije 1902. godine. Kao što se već moglo uočiti tisak je smatrao dobrim oruđem za propagiranje svojih misli i djelovanja, a što je često uzrokovalo kritiku od strane liberala. Zbog svoga je rada bio i jedan od zapaženijih pripadnika Hrvatskog katoličkog pokreta u Istri. Inače je HKP bio pokret među hrvatskim katolicima na prostoru austrijske Istre. HKP je imao cilj da preko kršćanskih načela približi hrvatski narod u Istri ostalim Hrvatima diljem hrvatskih povijesnih zemalja, odnosno hrvatskom kulturnom krugu. Talijanske vlasti su ga zbog opisanog djelovanja zatočile 1919. godine pri čemu je važno naglasiti da zatočeništvo nije dugo trajalo. Već je u veljači 1920. godine bio oslobođen. Zadnje je dane svoga života prožete lošim zdravljem proveo kod zagrebačkog nadbiskupa Bauera.

Prije tri godine je otvoren biskupijski postupak beatifikacije Antona Mahniča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proučavajući lik i djelo krčkoga biskupa Antona Mahniča, znanog i kao Antun Mahnić možemo primijetiti žar i borbu za propagiranjem hrvatske nacionalne svijesti kod Hrvata u Istri. Još je to i zanimljivije ako se uzme u obzir da je bio svećenik pa i biskup koji je bio rodom iz Slovenije. Također je u njegovom liku vidljiva i veza između ljudi od Crkve ili bolje rečeno Crkve i buđenja spomenute hrvatske nacionalne svijesti. Sve navedeno ide u prilog tezi da je Crkva propagatorica i čuvarica hrvatskog kulturnog kruga i nacionalne svijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.