Apel Marijinih obroka zbog globalne krize gladi

Foto: Marijini obroci, Fotomontaža: Narod.hr

Marijini obroci potiču ljude da podrže njihov novopokrenuti apel kojem je cilj prikupiti sredstva za najranjiviju djecu koja pate od razornih posljedica globalne krize hrane. Dobrotvorna organizacija Marijini obroci odlučna je u udvostručenju svoga truda da bi dospjela do „ zaboravljene“ djece koja su bila u teškoj situaciji i prije pandemije, a koja se sada suočavaju s nedostatkom hrane i u nekim slučajevima mogućim gladovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Marijini obroci

Marijini obroci već pružaju dnevno obrok u školi za više od 2.2 milijuna djece u 20 država. Ovo jednostavno rješenje ne ublažava samo njihovu glad, nego im daje mogućnost da se usredotoče i koncentriraju na učenje te završe svoje školovanje. U zamjenu, nudi im nadu u znatno svjetliju budućnost i priliku da doprinesu svojim vlastitim zajednicama.

> Putovanje vremenom na maskenbalu Marijnih obroka: Osigurani topli obroci za 50 djece na mjestu obrazovanja

Međutim, tijekom posljednje tri godine, sukobi, COVID-19 pandemija i klimatske promjene doveli su do toga da je glad u svijetu u nezapamćenim razmjerima. Situacija je dodatno pogoršana problemima u opskrbnom lancu koje je donio rat u Ukrajini i rastućim troškovima života diljem svijeta. Zbog toga Marijini obroci ispred sebe imaju još teži zadatak – doprijeti do više milijuna gladne djece koja još uvijek čekaju na sigurnost, hranu i nadu koju svakodnevno pruža obrok u školi.

Foto: Marijini obroci

Od 2019., broj ljudi u svijetu koji se suočava s akutnim nedostatkom hrane porastao je sa 135 milijuna na345 milijuna. Od toga, 5.7 milijuna su djeca mlađa od 5 godina, koja su trenutno nadomak gladi. Situacija je očajna i sada je vrijeme za djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Marijini obroci: Napunite šalicu djelima ljubavi i darujte obrok gladnom djetetu

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i globalni izvršni direktor Marijinih obroka kaže: „Danas postoji rizik od nepredviđenih kataklizmičkih događaja – pandemija COVID-19, rat u Ukrajini i ekstremni vremenski uvjeti – mogu nas dovesti do toga da prihvatimo glad i gladovanje kao groznu ali neizbježnu stvarnost koja je izvan naše kontrole. Ali to jednostavno nije istina. Čak i sada postoji dovoljno hrane u svijetu za čitavo čovječanstvo.

Foto: Marijini obroci
FREE PICTURE
Global child hunger charity Mary’s Meals celebrates feeding one million children around the world every school day.
> Marijini obroci: Dječak Šimun, učenik 6. razreda, sa svojim prijateljima osigurao za cijelu školsku godinu hranu za 100 djece

Trenutačna situacija možda je navela mnoge da posumnjaju u izvedivost drugog UN-ova cilja održivog razvoja koji je “Svijet bez gladi do 2030.”. Međutim, MacFarlane-Barrow tvrdi da bi nam i dalje to trebalo biti čvrsto na vidiku, iako će zahtijevati zajednički fokus prvenstveno na rješavanje svjetskog siromaštva i tekućeg sukoba:

„Glad nije uzrokovana nedostatkom hrane, nego nemogućnošću da dio čovječanstva kupi ono što je dostupno. Svaki značajan pokušaj postizanja „Nulte gladi“ treba uključivati izgradnju mira, a posebno iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva. Nije slučajnost da je prvi cilj održivog razvoja  ‘Svijet bez siromaštva do 2030.’“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Marijinim obrocima

• Marijini obroci su jednostavna ideja koja funkcionira. Dobrotvorna organizacija osigurava gladnoj djeci jedan dnevni obrok u mjestu za obrazovanje u područjima gdje glad i siromaštvo često stoje na putu školovanja.
• Marijini obroci hrane djecu u 20 zemalja: Malavi, Liberija, Zambija, Zimbabve, Haiti, Kenija, Indija, Južni Sudan, Uganda, Etiopija, Benin, Libanon, Sirija, Jemen, Mijanmar, Tajland, Ekvador, Madagaskar, Rumunjska i Niger.
• Marijini obroci trenutačno hrane više od 2 milijuna djece svakog školskog dana.
• Prosječna globalna cijena prehrane djeteta Marijinim obrocima tijekom cijele školske godine iznosi samo 132 kn.
• Marijini obroci obvezuju se potrošiti najmanje 93 % donacija izravno na svoje dobrotvorne aktivnosti. To je moguće samo zato što veliki dio dobrotvornog rada obavlja vojska od nekoliko desetaka tisuća predanih volontera.
• Marijinim obrocima upravljaju lokalne zajednice u svojim programskim zemljama. Gdje god je to moguće, obroci se pripremaju uz pomoć hrane koja se uzgaja lokalno. Time se podupiru obitelji i jača lokalno gospodarstvo.
• Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi posjetio Malavi, i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njezina najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“
• Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorene 24 školske kuhinje koje se nalaze u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru. U 2021. godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 60 000 gladne djece u školi.
• Posjetite www.marysmeals.hr za više informacija o Marijinim obrocima.
• Podaci za uplatu donacija: IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.