Apostolska nuncijatura u RH: ‘Nadbiskup Hranić poštivao je zakone’

Foto: Thinkstock, fah, montaža narod.hr

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj oglasila se povodom brojnih upita o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića od 21. ožujka o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, koje je navodno počinio župnik u Sotinu vlč. Zlatko Rajčevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

“1. Ova Apostolska nuncijatura potvrđuje da je, formalno, nadbiskup Đuro Hranić poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

2. Apostolska nuncijatura još jednom ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle. Trenutačno zakonodavstvo, međutim, po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Otkrivamo pozadinu napada na nadbiskupa Hranića u režiji Novosti

3. Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare.

4. Već 2015. godine Papa Franjo se ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: „Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao“ (27. rujna 2015., Philadelphia, USA).

> Nadbiskup Hranić o slučaju župnika optuženog za silovanje, koji je umro prije završetka suđenja

5. To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Apostolska nuncijatura istodobno izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol.

7. Naposljetku, što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv nadbiskupa Hranića, kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa. Suosjećanje se, naime, može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten.”

Hranića prijavili Vatikanu, a Vatikan poručio: Poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije

Podsjetimo, novinar Hrvoje Šimičević u tjedniku Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće za izdavača, kako u Impressumu stoji – Milorada Pupovca, objavilo je serijal tekstova o zataškavanju navodnih slučajeva pedofilije u Sotinu od strane mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa. Serijal tekstova financiran je sredstvima GONG-a, a u žiriju za dodjelu sredstava je i novinarka Slavica Lukić, nevjenčana supruga Milorada Pupovca. O svemu se na konferenciji za novinare očitovao mons. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti pišu kako je nadbiskup Hranić je ”zbog niza eklatantnih propusta 2020. prijavljen Vatikanu’‘ i prejudiciraju hoće li Sveta Stolica utvrditi nadbiskupove propuste u postupanju s prijavljenim slučajevima pedofilije.

Naime, Apostolska nuncijatura u RH 9. ožujka ove godine izvijestila je: ”da je nadbiskup Hranić poslao rezultate predistrage u vezi s predmetnim slučajem Dikasteriju za nauk vjere (u studenom 2018.,), te da je (u prosincu 2017.) Đakovačka nadbiskupija Državnom odvjetništvu u Vukovaru dostavila sve podatke kojima raspolaže za pokretanje građanske istrage” te da je Dikasterij za biskupe zaključio ”da se nadbiskupu Hraniću ne može pripisati optužba za ‘opstruktivno ponašanje’ s obzirom na to da je poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije”.

>Grmoja: ‘Iz proračuna se financira ideološki list Novosti, ostrašćeno glasilo koje sije mržnju’

Dakle, Vatikan je zaključio da je nadbiskup Hranić sve napravio kako je trebalo.

Ovi tendenciozni tekstovi o konkretnom slučaju iz Sotina koji nikada nije dobio sudski pravorijek, a ustanovljeno je u samom Vatikanu da je nadbiskup Hranić postupio kako je trebalo, govore o temi pedofilije u Katoličkoj Crkvi. Pedofilije ima i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, no o tome Novosti ne progovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.