Baroknom moreškom počeo 7. Korčulanski barokni festival

Foto: fah

Sedmi Korčulanski barokni festival, otvoren je u subotu navečer u Ljetnom kinu u Korčuli izvedbom viteške igre moreške, a do 16 rujna publika će ugostiti vrhunske glazbenike koji svijetom prenose sliku Korčule, istaknuto je na otvorenju, kojem je nazočila i ministrica kuluture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korčulanski barokni festival održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministrice kulture.

Koncertima se ujedno promoviraju korčulanske crkve, palače i trgovi kao spomenici kulture, ali i otok Korčula u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks, rekla je Laura Vadjon ravnateljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla i poznata violinistica.

Pred brojnim posjetiteljima je na otvaranju izvedena čuvena viteška igra s mačevima moreška u izvedbi istoimenog korčulanskog Kulturno umjetničkog društva (KUD) Moreška, uz pratnju Hrvatskog baroknog ansambla s dirigentom Ivan Josip Skender, koji je i skladao baroknu glazbu za izvođenje Moreške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svečanog otvaranja program se nastavio u katedrali Svetoga Marka nastupom Hrvatskog baroknog ansambla i sopranistice Anabele Barić.
Ovogodišnje sedmo izdanje festivala od 1. do 16. rujna ugostit će zvučna imena klasične glazbe uz najprestižnije svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za baroknu glazbu poput.

Festival će koncerte osim grada grada Korčule izvoditi diljem otoka i poluotoka Pelješca te na otoku Vrniku i Hvaru, Pločama i Dubrovniku.

Nastupit će Helsinški barokni orkestar (Finska), Cracow Royal Singers (Poljska), Canzona (Velika Britanija),Bolette Roed(Danska), Les Musiciens de Mademoiselle de Guise (Francuska),Poul Høxbro(Danska), Hugo Hymas(Engleska),Sreten Manojlović(BiH),Kajsa Dahlbäck(Finska) Anabela Barić(Hrvatska),Helen Charlston(Velika Britanija, Laurence Cummings(Rngleska te Aapa Häkkinen(Finska).
Ovoj bogatoj reprezentaciji stranih umjetnika pridružit će se i istaknuti hrvatski ansambli: Vokalni ansambl Antiphonus i rezidentni ansambl festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturno-turistički uspjeh Korčulanski barokni festival temelji na visokoj umjetničkoj glazbenoj ponudi, koja od početka 2012. godine privlači turiste iz cijelog svijeta i obogaćuje turističku kulturnu ponudu otoka Korčule, poluotoka Pelješca i Dubrovnika, naveo je korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.