Benedikt XVI. danas slavi 87. rođendan

Joseph Ratzinger, najstariji kardinal izabran za papu od 1730. godine, danas slavi 87. rođendan. Za papu je izabran 19. travnja 2005. godine u dobi od 78 godina. Osmi Nijemac izabran za papu, danas – godinu dana nakon odreknuća, živi u drevnom samostan Mater Ecclesiae, provodeći dane u molitvi, čitanju i pisanju. Osim što tečno govori njemački, francuski, talijanski, španjolski, latinski i engleski, Benedikt XVI. rado svira glasovir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego je izabran za papu, Time Magazine  proglasio ga je jednim od 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Ipak, svoj pontifikat započeo je riječima:  „Draga braćo i sestre, nakon velikoga pape Ivana Pavla II. gospoda kardinali izabrali su mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodnjem vinogradu. “U osam godina pontifikata Benedikt XVI. je svojim naučavanjem, pisanjem i brojnim pastoralnim putovanjima, uključujući i ono u Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. godine, vodio Crkvu suočavajući se s izazovima i pitanjima današnjeg svijeta bogatim teološkim razmišljanjem te velikom hrabrošću.

Zanimljivo je napomenuti kako je, kao jedan od najstarijih licenciranih pilota helikoptera, ponekad sam letio do ljetnikovca u Castel Gandolfu, no nikad nije vozio auto  jer nema položen vozački ispit.

Papa emeritus i dan danas čuva plišane igračke koje mu je napravila majka. Ona mu je prenijela i ljubav prema svim živim bićima,  osobito mačkama, o čemu svjedoči i slikovnica u čijem je nastanku sudjelovao. „Joseph and Chico: the Life of Pope Benedict XVI“ govori o životu Josepha Ratzingera, koji prati papu od njegovih dječačkih do kardinalskih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benedikt XVI. napisao je više od 40 teoloških knjiga i mnoštvo znanstvenih radova, kojima je obilježio razvoj postkoncilske teologije, a svojim odreknućem 12. veljače 2013. dao je veliko svjedočanstvo duhovne slobode.

Prisjetimo se susreta mladih s papom Benediktom na Trgu bana Josipa Jelačića kada je više od 50 tisuća mladih sudjelovalo u zajedničkoj molitvi u tišini, što je papu osobito dirnulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.