Biskup Vlado Košić: Svjetlo Kristova uskrsnuća prosvjetljuje svakoga čovjeka

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 4. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku svečane liturgije pred katedralom biskup Košić blagoslovio je oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U prigodnoj propovijedi obraćajući se okupljenim vjernicima, a posebno katekumenima biskup je poručio kako se Crkva ove noći raduje posebnom radošću.

„Razlog tom veselju nisu ni vanjski uspjeh ni posebne prilike u kojima živimo, nisu nikakvi materijalni dobitci niti su to ikakva propadljiva dobra. Razlog naše radosti ste vi, draga braćo i sestre, koji se krstite ove noći i primate sakramente svete potvrde i Euharistije jer tako ulazite u Crkvu i primate milost vjere od Uskrsnuloga Krista. Razlog radosti je i obnova krsnog saveza nas koji smo već kršteni i primili sakramente kršćanske inicijacije. I sve se to događa u noći u kojoj slavimo Kristovo uskrsnuće. Da Krist nije uskrsnuo, ne bismo mi večeras slavili ni ove svete sakramente, ne biste vi, dragi novokrštenici, stajali ovdje i tražili da vas se krsti tj. uroni u otajstvo spasenja, pomaže uljem radosti i nahrani kruhom koji silazi s neba. Ne bismo ni mi koji smo već kršteni noćas imali što obnavljati. Sve to bilo bi besmisleno, ali sve je to shvatljivo iz vjere u Kristovo uskrsnuće. Dragi novokrštenici, nemojte biti žalosni što do sada niste slijedili Krista, nego budite radosni što ćete ove noći poći za njim i od danas ići s njim kroz život – jer on je već od prvog časa vašega života išao s vama, bio vaš suputnik i ljubio vas je bez ikakvih uvjeta“, rekao je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku biskup je istaknuo kako je Krist Gospodin u ovoj svetoj noći pobjednik nad smrću i kako je ta njegova pobjeda početak i naše pobjede.

„Sve nam noćas naime govori kako je Bog svjetlom Kristova uskrsnuća pobijedio tamu noći, ali ta pobjeda nije tek u odsutnosti mraka i u dolasku fizičkog svjetla, nego je ona prvenstveno u daru Božje milosti ‘koja prosvjetljuje svakoga čovjeka’. Stoga simbolički unošenje uskrsne svijeće i prenošenje njezina sve većeg svjetla u crkvu, koju konačno to svjetlo potpuno ispunja, znak je dolaska Krista uskrsnuloga čije je uskrsnuće pobijedilo tamu grijeha i noć smrti te nam svima donijelo život“, zaključio je biskup.

Nakon propovijedi, biskup je blagoslovio krsnu vodu, te zatim krstio osam odraslih katekumena i podijelio sakramenat svete potvrde trinaestorici kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vjernicima ispunjenoj katedrali, ljepoti Vazmenog bdjenja doprinijeli su sisački bogoslovi, te Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.