Blatski ljetopis predstavljen u Zagrebu

Blatski ljetopis, peti u nizu, predstavljen je u petak navečer u Zagrebu u sklopu obilježavanja dvadesete obljetnice Društva Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetopis, seriozno uređen s mnoštvom fotografija i svom znanstvenom aparaturom, predstavili su predsjednik društva Denis Šeparović, Ivan Cetinić, ravnatelj Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” Vlado Šakić i glavni urednik ljetopisa Vinicije Lupis.

Podsjetivši da su se nakon uspostave hrvatske neovisnosti u relativno kratkom razdoblju pojavili mnogi zbornici i ljetopisi o gradovima i mjestima, Šakić je upozorio da ti zbornici mogu biti izvanredan sekundaran izvor znanstvenicima za različita istraživanja. U tim zbornicima u kojima se ogleda identitet i kultura jednog kraja ili mjesta, mogu se pronaći i izvanredni mikrozapisi, kao na rijetko kojem drugom mjestu. Zbornici pružaju priliku, kako je dodao, za povezivanje stvaralačkih potencijala onih područja koja su bila izvrgnuta velikim migracijama, kao što je bilo kroz povijest Blato.

Društvo Blaćana i prijatelja Blata u Zagrebu, osnovano je 1994. godine u nakani promicanja Blata, njegove kulturne, duhovne, gospodarske i zavičajne vrijednosti. U okviru različitih aktivnosti društvo krunom svoga rada smatra izdavanje Ljetopisa, poveznice okupljanja Blaćana i njihovih simpatizera u Hrvatskoj i dijaspori. Od 1995. objavljeno je pet Ljetopisa (1995., 2000., 2002., 2004. i 2014.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni urednik Vinicije Lupis izrazio je nadu da ne će trebati toliko dugo čekati na sljedeći broj Ljetopisa, koji je posvećen blatskoj baštini i svakidašnjici. Po njegovim riječima najnoviji broj Ljetopisa pokušao je odgovoriti na mnoga pitanja, okupljajući kreativne blatske snage.

“Blato se sada, poput cijele domovine, nalazi u teškim i turbulentnim vremenima, pred vratima velikih odluka. No nadamo se kako će živi otočni duh, koji je pregrmio brojne oluje, naći odgovore i na izazove sadašnjice”, napisao je Lupis u proslovu Ljetopisa.

U novom broju Ljetopisa donesen je prikaz simpozija “Odgovor Družbe Kćeri Milosrđa Duhu Svetom tijekom vremena”, pregled novih izdanja o blaženoj Mariji Propetoga Isusa Petković kao i izdanja iz ostavštine blaženice. U rubrici “Poticajni prilozi” izdvaja se “Analiza, valorizacija i revitalizacija krajobraza na Korčuli – Općina Blato” te rad “Ugrožene, endemične i rijetke biljke hrvatske flore na Korčuli”. U rubrici “Povijest i kultura” objavljeni su radovi o Društvenim sukobima na otoku Korčuli u mletačkom razdoblju, O pomorskoj tradiciji Blata i kultovima Gospe od Ruzarija i Gospe Nuncijate, Prilozi za pučku književnost Blata 20. stoljeća i td. Rubrika “Portreti i sjećanja” donosi portret biskupa Marka Kalogjere, osvrt na život i rad blatskog župnika don Pera Franulovića Repka, životni put dr. Konstatina Bosnića Pulente, sjećanje na Celestina Sardelića, koji je kao glavni urednik potpisao prvi broj Blatskog ljetopisa te kratku biografiju akademika Ive Padovana. Zavređuje pozornost i rubrika “Putopisi Blaćana” u sklopu koje su tekstovi “Ekspedicija na Muztagh Atu, Blaćani na Hrvatskoj čigri i Port of Mayumba te rubrike “Prikazi” i “Bibliografija o Blatu”. Na kraju Ljetopisa je rubrika “In memoriam” posvećena četvorici blatskih svećenika iz zlatne generacije (don Ivo Marinović, mons. Ivan Protić, don Josip Batistić i don Mile Protić) te pravnom povjesničaru Anti Marinoviću Bršćanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik društva na početku promocije uručio je Blatski ljetopis zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.