Bozanić: Kardinal Puljić – neumoran pastir napaćene Crkve

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak u Sarajevu euharistijsko slavlje u povodu 25. obljetnice biskupskog ređenja i ustoličenja kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskoga, poručivši kako je kardinal Puljić svojom nepokolebljivom vjerom i odlučnim zalaganjem za pravdu i pravičnost bio pravim Kristovim sljedbenikom i u najtežim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvtrt stoljeća biskupstva kardinala Puljića u Sarajevu je obilježeno svečanom akademijom i misnim slavljem u katedrali Srca Isusova, a kardinal Bozanić je u propovijedi kazao kako je vrhbosanski nadbiskup to razdoblje obilježio svojim neprekidnim nastojanjima da bude dobar pastir svojim vjernicima, ali i glas istine koji će svjedočiti o njihovim nedaćama, posebice u teškom ratnom razdoblju.

Za vrhbosanskog nadbiskupa kardinal Puljić zaređen je na Bogojavljenje 1991. godine, u jeku teške krize u BiH i u predvečerje rata koji će nešto kasnije poharati tu zemlju.

Kardinal Bozanić je Puljićevo zaređenje, koje je 1991. godine bilo i svojevrsno iznenađenje, opisao kao znakovitost Božjeg poziva i izbora dodajući kako je sadašnji vrhbosanski nadbiskup svo vrijeme u sebi nosio svijest o svojoj neznatnosti pred zahtjevnom službom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bio je to prijeloman događaj ne samo u životu određenog pojedinca, nego se to dogodilo upravo na prijelomu epoha na ovim prostorima”, kazao je Bozanić.

Četvrt stoljeća pravi svjedok vjere

Podsjetio je kako je nadbiskup Puljić i u vrijeme ratne opsade Sarajeva odlučio ostati u svom gradu i biti njegovim glasnikom po svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prihvatio je životnu ugroženost i boravak sa svojim narodom, boravak s patnjama svakoga čovjeka. To je vrijednost koju može do kraja izmjeriti samo Bog i koja sjaji vječnom ljepotom uvijek. Istodobno je to i najrječitiji primjer svakome koji se bori s mišlju da napusti svoju zemlju i zavičaj, a poticaj onima koji razmišljaju o povratku na svoja ognjišta. I ne radi se tu samo o osobnoj odgovornosti i hrabrosti, nego ponajprije o utjelovljenju Kristove blizine, o utjesi i snazi koju je nadbiskup Vinko naučio od Kristova križa”, kazao je kardinal Bozanić.

Dodao je kako je to prepoznao i papa Ivan Pavao II., kada je 1994. godine nadbiskupa Puljića ubrojio u kardinalski zbor, pri čemu je vrhbosanski nadbiskup, s četrdeset i devet godina, bio najmlađi kardinal.

“Dobro znamo koliko je to u ratnoj 1994. godini bio jasan znak za Crkvu i svijet, pri čemu se u nadbiskupovoj službi ocrtavala sva dramatičnost jedne zemlje u težnji za mirom i slobodom. Što se sve događalo u njegovu srcu i što je sve nosio u duši kao pastir ove napaćene Crkve, ostaje sačuvano u Božjemu zagrljaju. No, tragovi te blizine ostaju vidljivi, jer se odražavaju u odnosu prema povjerenim mu katoličkim vjernicima i njegovom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, prema pripadnicima drugih vjeroispovijesti i svim ljudima ove zemlje, prema domovini i prema vrijednostima”, kazao je u propovijedi kardinal Bozanić.
Poručio je kako proteklih dvadeset i pet godina svjedoče da su najveće patnje u društvu prouzročene kada je zanemaren čovjek, kada je pogaženo ljudsko dostojanstvo koje je čovjeku darovao Bog i kada ljudi svojim kriterijima, propisima i zakonima iskrivljuju ono što je bitno u ljudskom životu.
Zagrebački je nadbiskup pozvao vjernike da poput kardinala Puljića neprekidno imaju na umu poštivanje čovjeka i njegova osobnog dostojanstva te da ne dopuste da se ono gazi pod bilo kojom izlikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.