Budućnost je u rukama mladih koji imaju krila za let i korijen da prime znanje od starijih

Papa Franjo susreo se 4. rujna u Vatikanu sa sudionicima III. Kongresa “Scholas occurrentes”, obrazovne ustanove sa sjedištem u Vatikanu, koji je održan u Vatikanu od 1. do 4. rujna. Riječ je o svjetskoj mreži škola koja okuplja odgojne stvarnosti raznih kultura i religija a osnovana je na poticaj pape Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom audijencije Sveti Otac se putem izravne internetske video-veze obratio i odgovarao na pitanja studenata, članova mreže Scholas iz Australije, Izraela, Turske, Južnoafričke Republike i San Salvadora.

Gradite budućnost! Ne bojte se! Samo naprijed! Gradite mostove mira.

“Samo hrabro naprijed! Gradite budućnost! Ne bojte se! Samo naprijed! Gradite mostove mira. Igrajte timski i učinit ćete budućnost boljom, ali sjetite se da je budućnost u vašim rukama”, rekao je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vi možete učiniti dvije suprotne stvari: graditi mostove ili podizati zidove. Zidovi razdvajaju, dijele, mostovi približavaju. Dakle”, rekao je Papa, “nastavite komunicirati. Komunicirajte iskustva. Komuniciranje je darivanje! Komuniciranje je velikodušnost, komuniciranje je poštivanje; komunicirati znači izbjeći sve vrste diskriminacije”, poručio je Papa.

“Mladi ljudi”, rekao je Papa, odgovarajući na pitanje studenta iz Turske, “ne žele rat, žele mir i to morate vikati iz srca, iznutra. Budućnost je u rukama mladih”, istaknuo je Papa, ali “mladih koje rese dvije osobine: poletnost i duboki korijeni, mladih ljudi koji imaju krila da lete, da sanjaju, da stvaraju, i koji imaju korijene da prime od starijih znanje koje nam mogu dati samo najveći. Zato je budućnost u vašim rukama, ako imate krila i korijene: Krila vam trebaju da sanjate dobre stvari, da sanjate o boljem svijetu, da prosvjedujete protiv ratova. S druge strane, morate poštivati znanje koje ste primili od starijih osoba, roditelja, baka i djedova; od starijih osoba iz svog naroda. Budućnost je u vašim rukama. Zgrabite je da bude bolja”.
“Kao što postoje mostovi kojima se možemo uspeti, postoji i komunikacija koja uništava”, upozorio je Papa u odgovoru na pitanje studenta iz San Salvadora. “Budite vrlo oprezni!”, nastavio je papa Franjo: “Kada postoje skupine koje traže uništenje, koje traže rat i koje ne znaju raditi timski, branite se kao tim, kao grupa, branite se od onih koji vas žele atomizirati i oduzeti vam snagu grupe”.

Sport je štit od sebičnosti, pomaže pojedincu da ne bude sebičan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Današnjoj su mladeži potrebna tri ključna stupa: obrazovanje, sport i kultura”, primijetio je Papa odgovarajući na pitanje studenta iz Južnoafričke Republike koji je govorio o nastanku Scholas occurrentes. “Sport – rekao je papa Franjo – je važan jer vas uči igrati timski: sport je štit od sebičnosti, pomaže pojedincu da ne bude sebičan. Zbog toga je važno raditi timski, studirati timski i putovati kroz život zajedno kao tim.Ići naprijed na tom putu komunikacije, graditi mostove i tražiti mir kroz obrazovanje, sport i kulturu”, poticaj je mladima pape Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.