Dan đakovačkog KBF-a koji obilježava 213. akademsku godinu

Foto: fah

Obilježavanje Dana đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF), jedine visokoškolske ustanove u gradu koja djeluje u sastavu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, u utorak je počelo misnim slavljem u katedrali sv. Petra apostola, koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu

Dan KBF-a u Đakovu nastavljen je svečanom akademijom u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici koja je okupila visoke uzvanike iz akademskih, crkvenih, znanstvenih, kulturnih, političkih krugova.

U nazočnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa i Velikog kancelara mons. dr. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru mons. dr. Marina Srakića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, predstavnika drugih visokoškolskih ustanova i drugih, o povijesti i sadašnjem trenutku KBF-a u Đakovu govorio je njegov dekan, prof. dr. Vladimir Dugalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši na 6. studenoga 1806. godine kada je tadašnji đakovački biskup Antun Mandić podigao Bogoslovno sjemenište te kada je započeo djelovati Filozofsko-teološki studij u Đakovu, dekan Dugalić rekao je kako je đakovački KBF upravo na početku svoje 213. akademske godine, u kojoj ga pohađa 137 redovnih studenata od kojih 24 svećenička kandidata, jedna redovnica i 112 studenata laika.

Ove je godine upisano samo devet studenata, a što je dekan Dugalić uronio u aktualne tijekove – demografsku krizu, pad nataliteta i iseljavanje, ali i, dodao je, zasićenost tržišta rada određenim zanimanjima.

Đakovačkom KBF-u na njegovom danu čestitao je i rektor osječkog Sveučilišta, prof. dr. Vlado Guberac, podsjetivši na povijesni hod, prethodnike ove visokoškolske ustanove. Istaknuo je kako je nekadašnja Teologija u Đakovu, koja je djelovala u sastavu zagrebačkog Sveučilišta, na rang KBF-a uzdignuta 2005. godine i od tada je on u sastavu Sveučilišta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravne riječi uputili su i dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Upriličen je i akademski čin promocije 30 diplomanata – magistara teologije i diplomiranih teologa. Dodijeljene su i godišnje nagrade te zahalnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.