Deseci tisuća vjernika dočekat će Božić u Vatikanu i Betlehemu

Foto: Fah

Hodočasnici, turisti i mještani slavit će Božić u Betlehemu, te u Bazilici svetog Petra u Rimu, gdje se očekuju deseci tisuća vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo će uputiti božićnu poruku Urbi et Orbi (gradu i svijetu). Misa na Badnjak u Bazilici sv. Petra će započeti u 21 i 30.

Pape obično koriste prigodu kako bi pozvali na mir u svijetu; papa Ivan Pavao II. se obraćao na nekoliko jezika, dok se papa Franjo uobičajeno obraća samo na talijanskom.

Dio Papinog obraćanja Urbi et Orbi je i oprost grijeha, a Papa se “gradu i svijetu” obraća na Uskrs, Božić i nakon što je izabran novi poglavar Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva turizma rekao je da, tijekom božićnog razdoblja, očekuje 150 tisuća kršćanskih hodočasnika i turista u gradu Betlehemu, prema Evanđeljima rodnom mjestu Isusa Krista, koji se nalazi na Zapadnoj obali.

Katolički nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, predvodit će tradicionalnu božićnu procesiju od Jeruzalema do Betlehema.

Procesija kreće iz rimokatoličke crkve, kod vrata Jaffa u jeruzalemskom Starom gradu. Uz pratnju izraelske policije, konvoj od oko 30 vozila zaustavit će se kod samostana Mar Elias, prije dolaska u Betlehem kako bi se susreli s palestinskim dužnosnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvoj će putovati ulicom Manger do betlehemskog trga Manger gdje će se susresti s mještanima, prije nego što im se pridruže franjevci na molitvi u Crkvi sv. Katarine.

Popodne i navečer, mjesni i strani zborovi pjevat će na Trgu do Mise polnoćke, koju će predvoditi apostolski upravitelj Jeruzalema, a misi će prisustvovati palestinski predsjednik Mahmud Abas i drugi dužnosnici te katolički diplomati.

U arapskom gradu Nazaretu, na sjeveru Izraela, također će se održati tradicionalna božićna procesija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.